Sykemeldte trenger bedre forståelse fra leder for å komme seg tilbake i jobb
Mange tidligere sykemeldte mener at de har holdt seg hjemme mer enn de egentlig trengte, ifølge Kantar TNS Helsebarometer, som har intervjuet 550 personer over 18 år om sykefravær.
53 prosent av de 550, som alle har vært sykemeldte i mer enn to uker de siste fem årene, oppgir at de med mer forståelse fra lederen sin, bedre psykososialt arbeidsmiljø og færre krav og konflikter, kunne kommet seg tidligere tilbake i jobb enn det som var tilfelle.
– Trodde det gjaldt langt færre
Chris Jensen, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for arbeidsrettet rehabilitering, sier til Dagens Næringsliv at resultatene peker på at arbeidsgiver har en viktigere rolle enn tidligere antatt når det gjelder å få ansatte tilbake i jobb.
– Det undrer meg at så mange mener at sykefraværet faktisk kunne vært redusert ved større trygghet på jobb. Det visste vi ikke på forhånd. Jeg hadde forestilt meg at dette ville gjelde langt færre, sier Jensen til DN.
Jensen sier at resultatene vitner om det i arbeidslivet ligger en utrygghet om å komme tilbake i jobb, og at denne utryggheten er spesielt vanskelig å håndtere hvis man allerede har helseproblemer.
– Disse problemene må tas tak i av lederen for at folk skal føle at det er trygt å komme tilbake på jobb etter en sykemelding. Men det er ikke alltid enkelt for arbeidsgiver å få tak i den sykemeldte og starte kommunikasjonen, og i mange tilfeller er heller ikke arbeidsgiver tilstrekkelig skolert i denne typen arbeid, sier han.
Et paradoks
Det blir i DN-artikkelen påpekt at tilrettelegging for sykemeldte faktisk kan føre til økt sykefravær, siden man muliggjør at ansatte kan bli stående i jobb med redusert stillingsprosent i stedet for å slutte.
– Det er et interessant dilemma, men det er viktigere å holde folk borte fra permanente trygdeytelser enn å få ned sykefraværet, sier han.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.