Slutt med baksnakking på kontoret – gjør dette i stedet
På spørsmålet «driver du mye med sladder på jobb?», er det sannsynligvis mange som kommer til å svare nei. Sladder skal man jo unngå.
Men hva innebærer egentlig sladder?
Man kan like godt kalle det «bekreftelseshjelp» – å be om andres bekreftelse på følelser man har overfor en tredje person, eller å bekrefte andres følelser overfor en tredjepart.
Uansett om man kaller det uformell prat, underholdning, uskyldig moro eller ventilering, så er det bekreftelse egne opplevelser av andre som står i sentrum av sladder. Man «evaluerer» noen bak ryggen deres, ofte med negativt fortegn, noe som kan føre med seg en rekke negative konsekvenser, skriver Deborah Grayson Riegel i lederutviklingsfirmaet Boda Group, i et innlegg hos Harvard Business Review.
- UIMOTSTÅELIG Sladder - nesten umulig å motstå
Sladder har sine tilsynelatende positive effekter, da det skaper et samhold mellom de som deltar. Men det kan også danne seg inn- og utgrupper, noe som igjen kan forsure arbeidsmiljøet. Hvis kollegaen din snakker nedlatende om en annen, har du da noen garanti for at hen ikke snakker negativt om deg til andre? Tilliten stuper og folk går mer på tå, skriver Riegel, som også underviser i kommunikasjon ved Wharton School of Business.
Problemet, skriver hun, er at ansatte sjelden vet hvordan man skal håndtere sin misnøye med kolleger på andre måter enn gjennom sladder og baksnakk. Hun forklarer derfor fire strategier for å unngå sladder, og benytte mer konstruktive metoder for å håndtere misnøye.
1) Kall en spade for en spade
Hvis noen kommer til deg med sladder om noen andre på jobben, så kan du stoppe kollegaen din og si at du ikke tar del i sladder. Første steg på veien er nemlig å erkjenne hva det faktisk er. Du kan for eksempel spørre den som kommer til deg om dette bare er sladder, eller om det er noe du kan hjelpe vedkommende med for å bedre situasjonen, anbefaler Riegel.
- KONFLIKTHÅNDTERING Konflikter som tar fyr
2) Hvorfor trenger jeg bekreftelse?
Hva er det du egentlig er ute etter når du går til andre og klager over en tredjepart? Sannsynligvis en løsning på problemet, men den finner du sjelden i sladder, mener Riegel. Du gjør det mye smartere i å gå til ledelsen og ta opp problemet, slik man kan komme fram til en ordentlig løsning, legger hun til.
3) Si det til meg
Gjør det klart for kollegene dine at du er åpen for tilbakemeldinger, og at du heller vil at folk skal komme direkte til deg i stedet for å sladre med andre.
Dette gjelder motsatt også: hvis noen kommer til deg med sladder, spør dem om de har sagt det til den det gjelder.
4) Kultur for tilbakemelding
Gjør tilbakemeldinger til en naturlig del av hverdagen. Ta opp både positive og negative meninger på møter i stedet for å legge lokk på dem. Da er det mindre sjanse for at sladder oppstår, skriver Riegel.
- LES OGSÅ Dette er god lederkommunikasjon
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.