Foto

Rawpixel / CC

Slik skal støttende ledelse redusere sykefravær

Publisert: 23. august 2018 kl 10.43
Oppdatert: 23. august 2018 kl 11.12

Stress og langvarige smerter en hyppige årsaker til sykefravær. Et nytt forskningsprosjekt ved Örebro universitet vil nå prøve å gi ledere nye verktøy for å hjelpe arbeidstakere ut av disse to problemene. Ved å gi dem teknikker for å være støttende og veiledende overfor de ansatte som lider av stress eller smerter, skal sykefraværet kunne reduseres – det er tanken bak prosjektet «MOT» eller «motvirke sykefravær tidlig».

I studien skal rundt 200 personer delta, der alle lider av enten stress, smerter eller begge. Det er imidlertid de rundt 60 lederne deres som blir opplært.

–  Vi kommer til å undersøke hvordan disse lederne ser på kommunikasjon, hvordan de tolker de ansattes problemer, samt finne ut hvilke verktøyer og egenskaper de trenger for å kunne hjelpe ansatte som er i risikogruppen for å sykemelde seg, forklarer Ida Flink, førsteamanuensis ved Örebro universitet og en av forskerne på prosjektet.

Deretter blir lederne delt inn i to grupper. De ene gruppa kommer til å få ekstensiv opplæring i kommunikasjon, problemløsning og tidsplanlegging, mens den andre gruppa bare får en enkeltforelesning om risikoen ved sykemelding.

– Målet er å se hvor mye en leder som har fått opplæring i å snakke om og forsøke å løse ansattes problemer, kan bidra til å redusere sykefraværet, sier Flink til Sunt Arbetsliv.

Saken fortsetter under annonsen

I den andre delen av prosjektet blir lederne drillet i å være støttende. De skal bli lært opp til å anerkjenne medarbeidernes problemer, støtte dem og oppmuntre dem til å se framover.

– Det er lett å glemme at personer som har vondt også trenger å bli sett. Det kan være godt bare å bli sett og lyttet til, så slipper man å gå rundt og engste seg for ikke å bli trodd.

Prosjektet startet i sommer og skal avsluttes i 2020.

TA TESTEN: Hvordan takler du stress?

Når deadline nærmer seg, men du ikke er i mål. Når du må skrote prosjektet og begynne på nytt. Når du venter på en viktig telefon, men mobilen din streiker. Når hele situasjonen roper «stress!», hvordan reagerer du da? Blir du gira, produktiv og lærevillig, eller blir du sliten, ineffektiv og tar dårlige avgjørelser?

Fanny Duckert er professor ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, og har stressmestring som ett av sine kunnskapsfelt. Hun skiller mellom «aktivering» og stress.

– Aktivering er i utgangspunktet positivt – det handler om at kroppen blir giret opp og klar for arbeid, noe som kan virke vitaliserende og inspirerende. Det er på mange måter det motsatte av å kjede seg. Hvis aktiveringen blir for intens og over for lang tid så vil det bli en belastning, men litt aktivering er bedre for læring og problemløsing enn hvis man er helt rolig. Både for mye og for lite stress er negativt.

Finn ut hvordan du takler stresset i denne testen:

 

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.