Slik blir du en god fagleder
Fagledelse var kanskje synonymt med ledelse for 10 – 20 år siden, men i dag vil nok de fleste se på fagledelse som en egen form for ledelse, der det er ledelse av selve oppgaven som står i fokus.
En fagleder snakker ikke om strategier og det store bildet, men kan på den annen side stille konkrete krav til hva som skal forventes av faglig kunnskap og innsikt blant de ansatte. Og med egne ledelsesformer kommer også egne suksesskriterier.
6 veier til god fagledelse
Nicolaj Ejler er konsulent og forfatter bak boka «Faglig ledelse mellom kjerneoppgave og styring», og til danske Væksthus for ledelse forklarer han at det er spesielt seks elementer man må mestre hvis man skal bli en god faglig leder.
Mer tid, mindre styring
Faglige ledere er gode til å lede oppover og bruke sitt handlingsrom i hierarkiet, men skal være forsiktig med å bruke for mye tid på det. Det viktigste er å frigjøre tid til å faktisk utøve faglig ledelse, og utfordre toppledelsen på styringspraksiser som tar bort fokuset fra verdiskapende aktiviteter.
Nærværende ledelse
En god faglig leder er påpasselig med å være til stede for å veilede sine ansatte, da det er nettopp i faget at en fagleders ekspertise ligger.
Brenne for faget
Skal man bli en god faglig leder for andre må man formidle en entusiasme og en drivkraft for målbevisst arbeid med god oppfølging og faglig diskusjon. Da vil det også gi mening for de ansatte å jobbe hardt for å bli flinkere i faget, skriver Ejler.
Faglige ledere er gode til å lede oppover og bruke sitt handlingsrom i hierarkiet
Ta ansvar
Dersom resultatene skranter skal ikke faglederen være redd for å ta ansvaret for hva som ikke er god nok på det faglige nivået. Hen skal si ifra til den det gjelder om hva som må forbedres, men skal også veilede og hjelpe dem med å finne veien til godt fagarbeid.
- LES MER OM ANSVAR – En leder bærer alltid ansvaret for feilene som skjer
Løse konflikter og dilemmaer
Det vil alltid være motstridende krav mellom fagarbeid, økonomi, tverrfaglig arbeid, tid og strategi, for å nevne noen. En god fagleder skal klargjøre disse motstridende kravene og stå i dem og argumentere for fagarbeidet fra deres ståsted, skriver Ejler.
Samarbeid
Likevel, det er viktig at en fagleder forstår at en organisasjon ikke består av bare ett fagfelt. Skal man virkelig bli god må man balansere sin egen faggruppes interesser med andre fagområder og også strategi. Først da kan man finne den optimale løsningen, mener Ejler.
God ledelse ifølge Robert Mood:
ANSVAR | INTEGRITET | OPPDRAG | OMSORG
Les mer om den pensjonerte generalløytnantens fire ledelsesprinsipper her.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.