Foto

Illustrasjonsfoto: Denisismagilov, Dreamstime

Svensk studie

Samarbeid ble dårligere i aktivitetsbaserte kontorer

Publisert: 18. mai 2018 kl 09.50
Oppdatert: 18. mai 2018 kl 13.54

Debatten om kontorlandskap eller ikke-kontorlandskap, cellekontor eller ikke-cellekontor, aktivitetsbasert kontor eller ikke-aktivtetsbasert kontor fortsetter.

I Sverige har Anita Pettersson-Strömbäck, lektor i arbeids-og organisasjonspsykologi ved Umeå universitet, sammen med et knippe andre forskere fulgt bortimot 400 ansatte i Örnsköldsviks kommune før, under og etter en flytting til nye kontorlokaler. Litt over halvparten av de ansatte flyttet inn i aktivitetsbaserte kontorer. De øvrige fikk tradisjonelle kontorer.

Gruppen må finne måter å organisere seg på for å få fram samhold

Dårligere samarbeid

Ifølge arbeidsmiljøavisen Du & jobbet, som har omtalt studien, er det en risiko for at ansatte som har hatt et tett samarbeid i arbeidsgrupper splittes når de flytter inn i aktivetetsbserte kontorer. Én av effektene av overgangen til aktivitetsbasert kontor er da også at et flertall opplevde at samarbeidet med de nære kollegene ble dårligere.

Anita Pettersson-Strömbäck sier til avisen at lokalene ikke letter kommunikasjonen i arbeidsgrupper som samarbeider tett, og viser blant annet til at kontorløsningen ikke ga noen naturlig avgrensning for arbeidsgruppen. Dermed blir det ekstra viktig å finne noen møteformer og måtes å omgås på innenfor gruppen. 

Saken fortsetter under annonsen

– Gruppen må finne måter å organisere seg på for å få fram samhold, det er viktig for det psykososiale arbeidsmiljøet, sier Anita Pettersson-Strömbäck til Du & jobbet.

LES OGSÅ:

Ingen fasit

Noen fasit på hvor god eller dårlig løsningen aktivitetsbasert kontor er på mer overordnet basis, kan ikke de svenske forskerne gi. Kontorløsningen kan fungere bra, men den kan også fungere dårlig.

Forskernes generelle råd er at man må planlegge det aktivitetsbaserte kontoret ut fra arbeidsoppgaver og individuelle behov og ha rutiner for systematisk arbeidsmiljøarbeid.

Saken fortsetter under annonsen