Regjeringskvartalets framtid skal avgjøres
Klokka 12:00 i dag møter regjeringen pressen for å presentere de videre planene for det nye regjeringskvartalet. Helt siden det ble klart at prosjektgruppa Team Ubris fikk tilslag med prosjektet sitt «Adapt», har omkampene vært mange om det utvendige: høyden på bygget, hvor mye byrom bygget skal ta opp og om Y-blokka skal rives.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) skal være til stede på dagens møte, og mener at det er et stort feilgrep å rive Y-blokka. Dette kommer sannsynligvis til å være et tema ved dagens møte.
- LES OGSÅ «Adapt» vant Regjeringskvartalet
Kontorstriden
Men det er ikke bare det utvendige som har vært omdiskutert. Regjeringens nye arealnorm slår fast at ansatte ved statlige arbeidsplasser maksimalt har rett på 23 kvadratmeter bruttoareal per person, noe som i praksis betyr at det blir umulig å tilby cellekontor til alle hvis man fortsatt skal kunne skilte med møterom og andre nødvendige fellesarealer. Det nye regjeringskvartalet er intet unntak, og skal utformes som et aktivitetsbasert kontor, uten faste sitteplasser. I stedet har lokalene ulike typer arbeidsstasjoner som er tilpasset ulike typer arbeid. Reaksjonene har ikke latt vente på seg – mange mener nemlig at løsningen er helt feil for det arbeidet som skal utføres.
En av kritikerne er overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke:
– Svært mange studier viser at en del folk verken kan eller bør sitte i åpne landskap. De som trenger å sitte i ro og fred og tenke bør ikke arbeide i slike omgivelser. Pengene du sparer på areal kan bli totalt overskygget av kostnadene ved dårligere arbeidsmiljø, nedsatt produktivitet, økt sykefravær og tap av høyt kvalifisert og motivert arbeidskraft, sa Bakke til Dagens Perspektiv i fjor.
Foreløpig har imidlertid regjeringen stått på sitt.
– Vi mener at aktivitetsbasert arbeidsplass er en løsning som gir god balanse mellom departementenes behov, ulike arbeidsoppgaver, kostnader og miljø. Det er ikke noen entydig forskning som konkluderer med at en type kontorløsning er bedre enn en annen, sa Paul Chaffey (H), statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet til avisa På Høyden.
Aktivitetsbasert / åpent landskap / celle
Dagens Perspektiv har fulgt den store kontordebatten lenge, og prøver å bidra til diskusjonen gjennom å snakke med både forskerne, praktikerne og de som skal bruke kontorene. Her er noe av det vi har skrevet om temaet:
- SLIK GJØR DET DET HOS SNØHETTA Det ukonsentrerte kontorlandskapet
- HØYSKOLEN I MALMØ Rømte fra kontoret
- KAN KONTORET VIRKELIG GJØRE FOLK MER KREATIVE? Det «kreative» kontoret
- TILPASSET KONTOR – Vi må slutte å si «enten cellekontor eller åpent kontorlandskap»
Enda flere saker om kontor kan du finne HER.
Bakvendt klaging
Statsbygg, som skal bygge det kommende regjeringskvartalet, mener motstanden mot den aktivitetsbaserte løsningen ikke nødvendigvis er så farlig, og har ingen planer om å gjøre om på den.
– Det vil alltid være en viss endringsmotstand i store virksomheter, men vi jobber ut fra en tanke om at et kontorlokale både påvirker og påvirkes av menneskene. I dag er det færre oppgaver som løses av én person, med én kompetanse og ett kontor. Det er arbeidsfordeling og samarbeid som kommer til å gjelde i framtiden, og da må vi utforme et kontor som reflekterer dette, sier Harald Vaagaasar Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, til Dagens Perspektiv.
- LES HELE INTERVJUET HER – Ansattes behov er ikke nødvendigvis fasiten
Lederen for Workplace Strategy i næringseiendomsrådgiveren CBRE, Lise Dybwad, tror heller ikke at det alltid er de ansatte som bør få det siste ordet:
– Får de ansatte i staten viljen sin her, vil det til syvende og sist skape en mindre innovativ og dårligere forvaltning. Også kravene deres til plass er langt høyere enn det som er vanlig på nye norske arbeidsplasser i dag, sier Dybwad.
Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) møter pressen klokka 12:00 i dag. Dagens Perspektiv følger møtet.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.