Anita Krohn Traaseth og Gunnar Bovim (styreleder Innovasjon Norge) på Innovasjon Norges arrangement «Innovasjonstalen 2018 Merkevaren Norge» i Oslo rådhus.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Holdt «uformelle» samtaler om Traaseth-bråket

– Personlig har jeg ingen prosess mot administrerende direktør

Publisert: 4. juni 2018 kl 10.24
Oppdatert: 8. juni 2018 kl 07.40

«Prosessen» mot Anita Krohn Traaseth skal legges bort. Innovasjon Norges nye styreleder, Gunnar Bovim, vil starte med blanke ark.

Omsider ser det ut til at konflikten mellom administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge og deler av styret i selskapet legges død. Den nye styrelederen sier til Dagens Perspektiv at han ikke har til hensikt å fortsette den prosessen hans forgjenger startet.

– Personlig har jeg ingen prosess mot administrerende direktør, sier Gunnar Bovim.

Før det første møtet til det nye styret i Innovasjon Norge senere denne måneden, har den nyvalgte styrelederen tatt en alvorsprat med medlemmene som ble med fra det forrige regimet.

«Uformelle samtaler»

I forrige uke opptrådte Traaseth og Bovim sammen på scenen.

Anledningen var Innovasjonstalen 2018, der tema var «Merkevaren Norge». Det ble snakket om luftige visjoner for fremtiden.

Saken fortsetter under annonsen

I vår har debatten imidlertid handlet mer om merkevaren Innovasjon Norge. I mars trakk tidligere styreleder Per Otto Dyb seg fra vervet fordi han mente seg overkjørt av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i spørsmål om ansettelsesforholdet til administrerende direktør.

Tidligere styreleder Per Otto Dyb i Innovasjon Norge trakk seg fordi han mente næringsministeren overkjørte styret i spørsmål om ansettelsesforholdet til administrerende direktør. Bildet er fra 2013.

Foto

Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Eksperter mente saken var både «underlig og lite tillitsvekkende», og i Stortinget havnet den på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Samtidig har sterke aktører tatt til orde for en prosess som kan vingeklippe Innovasjon Norge.

I slutten av april ble Bovim innstilt som ny styreleder i selskapet. Han var valgkomiteens eneste kandidat.

Nytt styre ble oppnevnt 3. mai, men de har ennå ikke hatt sitt første møte – i alle fall ikke formelt. Det skjer først i utgangen av juni.

Til Dagens Perspektiv forteller Bovim at han har hatt «uformelle samtaler» med alle styremedlemmene som ble sittende fra forrige periode.

Det gjelder følgende personer:

Saken fortsetter under annonsen
  • Jørand Ødegård Lunde (Nestleder)

  • Arvid Andenæs

  • Helene Falch Fladmark

  • Kristin Misund

  • Jan Løkling

  • Leela Borring Låstad (Ansattvalgt)

  • Gaute Hagerup (Ansattvalgt)

Formålet var å nøste opp i prosessen som foregikk mot Traaseth i forrige styreperiode. Foruten disse samtalene kjenner han ikke til «annet enn det som har stått i avisene», ifølge Bovim.

Anita Krohn Traaseth ser ut til å nyte tillit fra både regjeringen og den nye styrelederen. Her med statsminister Solberg før Innvovasjonstalen 2018.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

– Kurant samarbeid

Ettersom styret ennå ikke har møttes, og dermed fattet noen vedtak, kan han ikke endelig bekrefte hvilke saker som skal tas opp, videreføres eller legges død. Prosessen mot Traaseth var heller aldri en formell styresak.

– Men jeg kan si at det er stor vilje i både styre og administrasjon til å gå videre. Jeg opplever at det er tillit til både ledelsen og administrasjonen, sier Bovim.

Samarbeidet med Traaseth så langt omtaler han som «veldig kurant».

Saken fortsetter under annonsen

Politisk støtte

I tillegg til kronprinsen og en rekke småkonger fra næringslivet, stilte regjeringen mannsterkt på første rad under Innovasjonstalen i rådhussalen i Oslo forrige uke.

Næringsminister Røe Isaksen kan glede seg over at bråket i Innovasjon Norge ser ut til å roe seg med ny styreleder på plass.

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) var til stede.

Det gleder Bovim.

– Innovasjon, og dermed Innovasjon Norge, er avgjørende for god samfunnsutvikling. Da er vi også avhengig av politisk støtte, sier han.