Mot, eksperimentering og omstilling
De unge lederne som har deltatt i Assessits kåring «Årets Unge Ledere» trekker frem evnen til å håndtere risiko som en viktig lederferdighet i fremtiden. De ser for seg at hverdagen vil bli preget av enda mer usikkerhet, og at det å våge å ta risiko, å kunne lære av sine feil og å se omstillinger som et gode vil bli viktig.
Men det er effektivisering av selve arbeidsprosessene som de mener blir det aller viktigste.
Partner i Assessit, Helen Aasgaard, har tidligere uttalt til Dagens Perspektiv at usikkerhet er den nye konstanten. Aasgaard er prosjektleder for selskapets nye satsing «Assessit Leadership Accelerator». Det er et lederutviklingsprogram for ledere som skal lede nå, i fremtiden og i usikre tider.
– Vi har sett et behov blant ledere for å kunne stå stødig i komplekse og usikre situasjoner, der de må lede og vise retning – uten nødvendigvis å ha alle svarene. Vi ser at denne type ledelse krever egenskaper og ferdigheter som mot, robusthet, evne til å få folk med seg til å eksperimentere, det å samarbeide på nye måter og å kunne utnytte hele organisasjonens kreativitet. Alle de raske endringene vi står overfor krever en ny type ledelse, sier hun.
Tilspasning til endringer
Ifølge Aasgaard er usikkerheten og de raske endringene som fremtidens ledere må forholde seg til ingen floskel. Ledere i fremtiden må i enda større grad enn i dag håndtere usikkerhet og raske endringer. Det å kunne stå stødig, selv om du ikke har alle svar, samt mot og nysgjerrighet er viktige ferdigheter. Hun påpeker at lederne må forstå hvordan teknologien kommer til å påvirke hvordan vi jobber og kommuniserer. I tillegg må de forstå hvordan vi får mennesker til å tilpasse seg endringer.
– Assessit har tatt konsekvensen av dette, ved å tilpasse lederutvikling opp mot hva som kreves nå og fremover. Vi samarbeider blant annet med University of California, Berkeley, og har lansert en egen Leadership Accelerator som samler ambisiøse ledere som vil beherske det å lede raske teknologiske endringer og samtidig forstå hvordan mennesker tilpasser seg disse. Vi benytter design thinking og andre måter å drive innovasjon og disrupsjon på, som for eksempel Stealth Method. Dette kombineres med studietur til Berkeley og Silicon Valley, forteller hun.
Effektive prosesser
Effektivisering er et nøkkelord for de unge lederne som har blitt spurt om hva de og deres avdeling kommer til å fokusere på i fremtiden. Effektivisering av arbeidsprosesser var viktig også i fjor, da 38 prosent la vekt på dette. I år, derimot, har 57,5 prosent av respondentene som viktig for fremtiden. Det gjør fokusområdet til det viktigste av samtlige.
Medarbeiderutvikling har tidligere vært viktigst. I 2017 mente 61,4 prosent at dette var fremtidens fokusområde nummer én. I år har dette sunket til 46 prosent.
Å prioritere mangfold kommer ikke høyt opp på lista, men deltakerne i Årets Unge Ledere har prioritert dette mer enn tidligere. Bare 3,5 prosent så det som viktig i fjor, mens det har mer enn doblet seg i 2018.
Hovedfokuset ser ut til å dreie seg mot effektivisering. Effektiviseringen henger derimot tett sammen med både kunnskap og motivasjon, som en av lederne uttalte i undersøkelsen:
«Effektiviseringen vil gi mer penger på bunnlinjen med det samme antallet ansatte, og er svært viktig hvis man skal kunne konkurrere. Fornøyde kunder vil helst ikke bytte deg ut, og det er mye billigere å pleie en eksisterende kunde enn å skaffe en ny. Kompetanse er nøkkelen til kvalitet, og henger også sammen med motivasjon. En ansatt som får opplæring, og føler seg prioritert, vil heller bli enn å søke nye utfordringer»,