Finske lærere gis blant annet tillit til å utvikle pensum. I tillegg har de det mest prestisjefylte yrket i landet. Dette er et utslag av nordisk ledelse, hevder forfatter Tore Høie
Foto
JESHOOTS.COM / Unsplash
Nordisk ledelse

– Mer fleksibilitet gir bedre ledelse

Publisert: 15. juni 2018 kl 10.32
Oppdatert: 15. juni 2018 kl 10.37

Det rettes, med rette, sterk kritikk mot faget ledelse for at det produseres for dårlige resultater, mener forfatter Tore Høie.

I boken Ethical Management: Creativity, Sustainability, Governance peker han på hva som er galt. Mye handler om at organisasjoner over store deler av verden ikke har tatt innover seg fordelene ved nordisk ledelse, mener han.

– Vi ser at området etikk ikke har blitt nevneverdig mer prioritert de siste årene. Det skorter også på kreativiteten. Begge disse områdene er noe vi er sterke på i Norden. Tillit og kvalitet er viktig for god ledelse. Standarden er også avgjørende, sier han.

Finland

Høie bruker finsk skole som et eksempel: Lærer er det mest prestisjefylte yrket i landet. Dessuten får finske lærere være med på å utvikle pensum, i tillegg til å undervise.

– Dette er et tydelig eksempel på god, nordisk ledelse – der medarbeidere gis tillit og ansvar, påpeker Høie.

Offentlig innovasjon

Saken fortsetter under annonsen

I mange andre land utelates også det offentlige fra diskusjonen om innovasjon. Prioriteringene er annerledes i Norden.

– Her har vi også mye kreativitet i det offentlige. Dette henger sammen med de små forholdene vi opererer i. Vi har mer fleksibilitet. Mer fleksibilitet gir potensial for bedre ledelse og bedre oversikt. I store bedrifter mister vi den oversikten, forklarer han.

Foto
Forfatter Tore Høie tar opp fordelene ved nordisk ledelse i sin bok «Ethical Management: Creativity, Sustainability, Governance». Foto: Anita Myklemyr.

Høie har selv jobbet i giganten IBM, som var blant verdens største bedrifter. Bedriften vokste seg for stor.

– Vi klarte ikke å utnytte ressursene vi hadde på begynnelsen av 1970–tallet. I 1977 gjennomførte vi en storsatsing som ble helt nedlagt. Slike ting leser man ikke om i avisene, men de skjer – og det er en grunn til det, utdyper han.

Han mener dagens giganter, som General Electric og Microsoft, sliter med de samme problemene.

– Strategiene deres kan knapt kalles strategier, sier Høie.

Saken fortsetter under annonsen

Foto
Fringilla forlag

I Norge er Helse Sør–Øst det nærmeste vi kommer en koloss som har vokst seg for stor, mener han:

– Når det outsources 2,9 millioner journaler til USA – et land som knapt har personvern – utvises for eksempel en enestående dumhet, eksemplifiserer han.

Kreativitet

I boken trekker Tore Høie frem en rekke eksempler på nordisk kreativitet. En av de nordiske suksessene er den danske bedriften Novozymes, som i 2015 ble utnevnt til verdens beste arbeidsplass for forskere. Det ble den fordi medarbeiderne gis muligheter for i stor grad å styre sin egen forskning. Sjefen for Novo Nordisk er to ganger utnevnt til verdens beste av Harvard Business Review (2015 og 2016).

Tore Høies bok er ment som som starten på ny og utvidet undervisning i faget ledelse.