Illustrasjonsfoto.

Foto

Gaudilab | Dreamstime.com.

Fortsatt stor mannsdominans på toppen av næringslivet

Menn skiftes ut med menn

Publisert: 20. juni 2018 kl 08.42
Oppdatert: 25. juni 2018 kl 12.01

Det er likevel en liten, men positiv utvikling fra 2014, viser ny utgave av CORE Topplederbarometer.

Flere selskaper har også fått en kvinnelig CEO (administrerende direktør) siden 2016, viser barometeret. I 2018 er 10 prosent av CEO-ene kvinner, en økning fra 7,5 prosent i 2016.

– Selv om andelen kvinnelige CEO-er går fremover, går det sakte. Barometeret viser at flertallet av kvinnene har vært CEO i under fem år. Men til tross for store utskiftninger, er det bare 13 prosent kvinner som er rekruttert til CEO-stilling de siste fire årene, sier Sigtona Halrynjo, forsker ved CORE og Institutt for samfunnsforskning i en pressemelding.

Kvinner har støttefunksjoner, menn har resultatansvar

Kvinner og menn har ulike type posisjoner i en toppledergruppe. Kvinnelige toppledere har i større grad stabsposisjoner og typiske støttefunksjoner, som HR og kommunikasjon, enn det mannlige toppledere har. Menn har oftere enn kvinner operative linjeposisjoner med resultatansvar.

Saken fortsetter under annonsen

I stabsposisjoner er det kjønnsbalanse (48 prosent kvinner og 52 prosent menn).

I linjeposisjoner er mannsdominansen svært stor: Kun 16 % av de kvinnelige topplederne har linjeposisjon med resultatansvar.

– Barometeret viser at dersom man ønsker bedre kjønnsbalanse på toppen av næringslivet, må fokus rettes mot å øke andelen kvinner i linjeposisjoner. Det er her den store utfordringen ligger, forteller Halrynjo.

Flere gjør det bedre, men flere gjør det også dårligere

Av de 200 største selskapene i Norge, har 14 prosent av selskapene 40-60 prosent kvinner i toppledergruppen. Dette er en økning fra 11 prosent i 2016.

Saken fortsetter under annonsen

Av de 200 største selskapene i Norge, har 20 prosent av selskapene ingen kvinnelige toppledere, en økning fra 17,5 prosent.

CORE Topplederbarometer viser også hvordan de største selskapene fordeler seg når det gjelder andel kvinnelige toppledere: 

CORE Topplederbarometer
søn 20.02.2022 23:47

CORE – Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning – har på oppdrag av Barne- og likestillingsdepartementet laget CORE Topplederbarometer. Her kartlegger de kjønnsfordelingen i de 200 største selskapene over tid.