Foto

Rawpixel / CC

Lederen trenger ikke å være «bestevenn» med de ansatte

Publisert: 17. september 2018 kl 10.52
Oppdatert: 16. mai 2019 kl 09.25

De egenskapene som gjør at du blir valgt inn i en lederposisjon er ikke nødvendigvis de samme egenskapene som hjelper deg til å gjøre en god jobb i denne rollen.

En lederstilling er ganske forskjellig fra vanlige stillinger, og det kan virke overrumplende i starten. Mange vet ikke helt hva de skal gjøre, eller hvilken «type» leder de skal være – den morsomme, den vinnende, den karismatiske? For enkelte kan også en lederrolle, og den makten det medfører, gå til hodet på dem, noe som kan resultere i uetiske handlinger.

I en studie av 3.500 ledere på tvers av 30 multinasjonale virksomheter har Kimberly Nei og Darin Nei ved Hogan Assessments undersøkt hvilke personlighetstrekk som oftest er knyttet til uetisk lederatferd. Basert på funnene sine har de kommet fram til noen tips til hva ledere kan gjøre for å unngå uetisk atferd, og bytte tillit med både sine ansatte og omverdenen. Dette er fire av dem:

1) Vis at du kan være ydmyk

Vi trekkes naturlig til ledere som er morsomme og karismatiske, og det er ikke til å komme bort fra at karisma er et nyttig verktøy for å skape engasjement blant medarbeidere. Men for mye av det kan fort oppleves som veldig selvhevdende, skriver Nei og Nei hos Harvard Business Review. Da mister medarbeiderne troen på at lederen jobber for helheten, men heller bare jobber for seg selv.

2) Vær stabil og pålitelig

Karisma er en god kilde til engasjement, men dersom en leder skal oppfattes som troverdig og pålitelig så må hun vise at hun greier å vise måtehold, ta forbehold, ta kalkulert risiko og holder seg innenfor organisasjonens prinsipper.

Saken fortsetter under annonsen

3) Våg å være formell

Mange synes at det er deilig å jobbe i et uformelt miljø med lette samtaler. Det betyr ikke at det ikke skal ligge profesjonalitet i bunn. Lederen har et overordnet ansvar, og de ansatte stoler på at dette ansvaret ligger i de riktige hendene. Det er greit å ha en god tone med de ansatte, men det er ikke en nødvendighet å være den «morsomme sjefen» hele tiden. Hold en viss avstand, vis at du er profesjonell, men samtidig at døren alltid er åpen dersom det er noe, oppfordrer Nei og Nei.

4) Unngå å overanalysere

Data, logikk og rasjonalitet er viktig i en beslutningsprosess, men pass på så du ikke ser deg helt blind på dataen og glemmer av hvordan du påvirker menneskene i organisasjonen og interessentene utenfor, skriver Nei og Nei. Ledelsen må kunne ta avgjørelser som er gode for interessentene og menneskene, men som kanskje svekker bunnlinjen på kort sikt.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.