Illustrasjonsfoto.

Foto

studio grand ouest.

Lær deg å lede deg selv

Publisert: 26. juni 2018 kl 09.22
Oppdatert: 26. juni 2018 kl 09.22

«Jeg sliter med å få tid til å gjøre jobben min!» Dette er noe lederutviklere og forskere ofte hører fra ledere, skriver Kjersti Hatlevoll, konsulent i Agenda Kaupang og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, og Geir Thompson, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, i en artikkel i magasinet Magma. De to har også skrevet et kapittel om å ta regi i eget liv i den nye utgaven av boken «Selvledelse».

Det langsiktige lider

Foto

– Ledere som behersk­er selvledelse blir gode rollemodeller. Dét er gunstig når de skal lede medarbeidere, sier ­Kjersti Hatlevoll, ­konsulent i Agenda ­Kaupang og høy­skolelektor ved Handels­høyskolen BI. (Foto: Agenda Kaupang)

– Hva er det lederne sier at de ikke får tid til?

– Det kan være ulike ting, men noe av det som går igjen, er at de opplever at de ikke får tid til de langsiktige lederoppgavene, sier Kjersti Hatlevoll.

– Det kan være langsiktig strategisk tenkning eller det å ha god nok tid til medarbeidere, men det kan også handle om egne produksjonsoppgaver, som å skrive rapporter, lage saksfremlegg, utvikle virksomheten videre. De oppgavene som krever ro og tid til refleksjon.

Mange ledere bruker mye av tiden sin på operative hasteoppgaver. De slukker branner. De må få ting unna. Tendensen er at de prioriterer det som haster mest og skyver på viktige ting som ikke må gjøres her og nå.

Saken fortsetter under annonsen

– De fleste ledere jeg møter er meget dyktige, men på dette området kan de bli litt flinkere.

Få studier

Gjennom selvledelse kan man forsøke å påvirke egne tanker, handlinger og prestasjoner. Når Hatlevoll og kollegene lærer bort selvledelse, bruker de både adferdsstrategier og kognitive strategier, hvorav sistnevnte dreier seg om å skape positive tankemønstre.

I boken «Selvledelse» skriver BI-professorene Lars Glasø og Øyvind Martinsen at det ikke finnes mange studier som viser en sammenheng mellom selvledelse og faktiske prestasjoner i en virkelig setting. Men så langt viser forskningsresultatene at selvledelse og selvledelsestrening kan føre til høyere effektivitet og høyere trivsel blant medarbeidere, og dette er oppløftende resultater, mener de. Når det gjelder selvledelse for ledere, så mangler det studier.

– Hva tror du? Blir ledere som blir flinkere til å lede seg selv flinkere til å lede andre?

– Ledere som behersker selvledelse blir gode rollemodeller. Ved eksempelvis å sette egne mål for arbeidet, øve på krevende oppgaver og tilegne seg nødvendig ny kompetanse, styrkes atferden også hos medarbeiderne. Dét er gunstig når de skal lede medarbeidere.

De fire livsfærene

Saken fortsetter under annonsen

I Magma-artikkelen gir Hatlevoll og Thompson seks råd om selvledelse (se tipsruten). Ett av rådene handler om å ta regi i eget liv. I boken «Selvledelse» utdyper de dette, og beskriver blant annet en øvelse der du skal tegne opp fire sirkler som representerer fire områder i livet: jobbsfæren, privatsfæren, utdanningssfæren, fritidssfæren. Størrelsen på sirklene skal avspeile hvor mye tid du bruker på hver sfære. Bruker du mye tid på jobben, blir jobbsirkelen stor. Bruker du lite tid på å utvikle deg selv, blir den sirkelen liten. Hensikten er bevisstgjøring.

Dette er viktig for at du skal fungere godt som leder, ikke bare de neste månedene, men de neste ti årene

– Vi er moderne mennesker som ønsker å oppnå så mye, i alle de fire sfærene, men vi opplever ofte at vi ikke rekker alt. Hvis du jobber veldig mye, er det ikke sikkert du rekker å være så mye sammen med familien. Hvis du skal trene mange timer i uken, er det ikke sikkert at du rekker å være tilskuer til barnas fritidsaktiviteter, sier Hatlevoll, og minner om forskningsfunn fra blant andre Christopher Neck og Charles Manz, som viser at ledere som har god regi i eget liv, prioriterer tid til både jobb og sine nærmeste. De har også arenaer hvor de henter energi, og de bruker tid på egenutvikling. På denne måten klarer de å ha høy trivsel og være høyproduktive over tid.

– Dette er viktig for at du skal fungere godt som leder, ikke bare de neste månedene, men de neste ti årene.

Kartlegg tidsbruken

Et annet råd, er at du skal kartlegge hvor mye tid du faktisk bruker på ulike aktiviteter. Her er det ifølge konsulenten en del som får seg en overraskelse. Hun har sett reaksjoner av typen: «Kjære, vene, jeg er strategisk direktør, men bruker 80 prosent av tiden min på operative hasteoppgaver.»

– Det vi ofte ser, er at en del blir klar over hvor mange forstyrrelser det er i løpet av en dag. Noen blir forstyrret så ofte som hvert tiende minutt. Andre oppdager at de bruker for lite tid på de viktigste oppgavene, at de ikke styrer kalenderen sin selv og at de bruker for mye tid på hasteoppgaver som andre kunne løst på en bedre måte.

Saken fortsetter under annonsen

Kjersti Hatlevoll anbefaler ledere å tenke igjennom hva de skal bruke tiden sin på, og hun gir råd om å skjerme tid til oppgaver som krever refleksjon og konsentrasjon. Herunder de langsiktige oppgavene.

– Sitt hjemme to timer en formiddag. Sett deg på et møterom, alene. Jeg tror det gavner hele organisasjonen at lederen av og til trekker seg tilbake.

6 tips om selvledelse
søn 20.02.2022 23:47

Ta regi i eget liv

Ledere som er effektive og høyt produserende over tid, presterer på høyt nivå på jobb, men er også til stede for familien uten å hele tiden «bare måtte svare på den e-posten». Når familien har det bra og forholdet jobb/familie er avklart, yter man bedre på jobb. Høyt presterende ledere setter også av tid til å fornye og opprettholde egen energi gjennom fysisk trening og andre energigivende aktiviteter, som å spille et instrument, følge opp barnas fritidsaktiviteter, gode kultur- og naturopplevelser etc. Eller de kan rett og slett slappe av.

Hva motiveres du av? 

Reflektér over hva det er som driver deg – hvilke oppgaver er mest lystbetonte? Du jobber mest effektivt og godt når du jobber med krevende oppgaver, når du opplever å kunne bestemme selv og når oppgavene oppleves som meningsfulle og interessante. 

Observer deg selv

Kartlegg egen tidsbruk, hvilke oppgaver du utfører i det daglige, hvor dyktig du er til å løse oppgavene og i hvilken grad oppgaven bidrar til at virksomheten når sine mål. Ta gjerne notater. Selvobservasjon kan identifisere tidstyver og avdekke hvilke oppgaver du bør bruke mer tid på for å skape langsiktige resultater. Og kanskje enda viktigere; du kan se hva du med fordel kan legge vekk.

Sett deg mål

Sett deg konkrete og krevende mål; kortsiktige og langsiktige. Det er en sammenheng mellom effektiv arbeidsinnsats og krevende målsettinger. Målene kan være organisatoriske mål som du setter sammen med andre, eller utviklingsmål og ferdighetsmål for å styrke egne prestasjoner som leder.

Øv på krevende oppgaver

Sett av tid til å oppdatere og utvikle kompetansen din. Vurder hvilke oppgaver du kan løse på en bedre måte. Hvis dette er oppgaver som tar mye tid eller som er kritiske for å nå organisasjonens mål, vil det lønne seg å utvikle måten du utfører oppgaven på. Sett av tid til kompetanseutvikling for å unngå kompetanseslitasje – her definert som å løse stadig nye utfordringer ved hjelp av utdatert kunnskap.

Sørg for å skjerme deg.

Å ha en åpen dør er viktig, men sørg for at du ikke blir konstant avbrutt når du jobber med kognitivt krevende oppgaver. Prioriter hardt. En viktig lederferdighet er å kunne prioritere «det viktigste av det viktige». Du må ta kontroll over egen kalender og bruke tiden på de oppgavene som skaper resultater på lang sikt. Noen oppgaver kan kanskje medarbeiderne dine gjøre like godt eller bedre?

Kilde: «Hvordan få tid til det du egentlig skal gjøre?», Magma nr. 2, 2018 og Kjersti Hatlevoll