Jakten på perfekt timing
Det å vite om du er en morgenfulgl, et kveldsmenneske eller noe midt imellom kan hjelpe deg med å optimalisere produktiviteten din gjennom dagen, skriver CNBC i en omtale av en ny bok fra Daniel Pink.
Pink er lederbokforfatteren som for en del år tilbake fikk mye oppmerksomhet rundt motivasjonsboken «Drive: The surprising truth about what motivates us». I sin nye bok «When. The scientific secrets of perfect timing» tar Daniel Pink for seg døgnrytme. I et intervju hos CNBC Make it viser han til at prestasjonsnivået vårt varierer gjennom arbeidsdagen, og at det gjelder å gå for rett type oppgave på rett tidspunkt på dagen.
- LES OGSÅ: Er du flink til å lede deg selv?
Formiddagen best for flest
At man ikke er på topp hele døgnet, er neppe noen nyhet. Det har de fleste av oss erfart. Pink bygger i boken sin oppunder det han selv og andre måtte ha av personlige erfaringer med støtte fra forskning på ulike områder, han har blant annet lest seg opp på kronobiologi – vitenskapen om livsrytmer. Pink viser videre til at det finnes mønster i hverdagen som påvirker både humør og prestasjoner på jobben og at dette er det mest vanlige:
* På topp: folk flest når toppen på formiddagen
* På fallende kurs: de fleste er i dårligere humør på ettermiddagen
* Tilbake igjen: tidlig på kvelden er humøret på vei opp igjen
Dette mønsteret gjelder imidlertid ikke for alle, påpeker Pink. En kveldsperson vil typisk være på sitt beste tidlig på ettermiddagen og på kvelden.
- LES OGSÅ: – Demotiveres av målstyring
Morgenfugler og kveldsmennesker
For at vi skal prestere på vårt beste på jobb, tar Daniel Pink til orde at vi må sortere arbeidsoppgavene ut fra når på døgnet vi presterer best: Gå løs på krevende oppgaver når du er på topp, og få unna kjedelige rutineoppgaver når humøret og energien er mer laber. Pink gir hos CNBC blant annet disse rådene om hvordan ulike typer kan innrette arbeidsdagen:
- Morgenfulgene bør ta tak i analytiske oppgaver og beslutninger tidlig på morgenen. Oppgaver for å skaffe seg innsikt kan med fordel tas sent på ettermiddagen eller tidlig på kvelden.
- Kveldsmenneskene bør ifølge Pink tenke motsatt. De bør gå løs på det analytiske arbeidet og beslutninger sent på ettermiddagen og på kvelden, og heller ta seg av oppgavene der de skal skaffe seg innsikt på morgenen.
- Typene som befinner seg midt i mellom, det vil si folk flest, vil følge mye av det samme mønsteret som morgenfulgene, men her forskyves rytmen litt framover i tid. Det vil si at de med fordel kan ta tak i analytiske oppgaver og beslutninger på morgenen og formiddagen, men at de ikke starter fullt så tidlig som morgenfuglene.
Kreativ ettermiddag
Det svenske magasinet Chef skriver (som omtaler Pinks bok i aprilutgaven av magasinet) at de har merket seg at folk flest er mest analytiske på formiddagen eller rundt klokken 12, og at mange etterpå går på en ettermiddagssmell. Samtidig virker det imidlertid som om vi kan være mer kreative på de tidspunkt hvor vi ikke er så analytiske. På tidspunkt hvor vi har sluppet kontrollen.
En praktisk konklusjon på dette for ledere kan dermed være å jobbe med analytiske oppgaver på formiddagen og mer kreative oppgaver på ettermiddagen.