– Ingen vits at greinsjefene i Forsvaret skal sitte i Oslo og tenke store tanker
Fredag skrev Dagens Perspektiv om Tormod Heier, oberstløytnanten og forskeren ved Forsvarets høgskole, som mener at pengedebatten om Forsvaret har kommet feil ut.
– Vi må bry oss mindre om hvor mye penger vi får. Mye viktigere er det å bry seg om hvordan de tildelte pengene egentlig brukes. Forsvaret trenger ikke mer penger, for hadde man gitt mer penger til Forsvaret over natten hadde pengene hopet seg opp, og endt med sløsing for ikke å miste budsjettet til neste år. Det vi trenger er bedre styring, sa han.
- LES HELE SAKEN – Forsvaret trenger ikke mer penger, men bedre styring
Senterpartiets Liv Signe Navarsete sitter i utenriks- og forsvarskomiteen, og er uenig i Heiers analyse. Hun synes det blir merkelig å påstå at Forsvaret hadde sløst bort pengene, når vi allerede har et alt for lite forsvar.
– Forsvaret trenger definitivt mer penger, i alle fall hvis vi vil ha et forsvar som skal kunne stille opp i en krisesituasjon, sier hun.
– Hvis vi tar bort alt av logistikk og administrasjon i Forsvaret, sitter vi igjen med en alt for liten hærstyrke. Vi har en alt for liten hær, og mangler sentrale kapasiteter som artilleri, stridsvogner og helikopter. Vi burde ha kommet i gang med investeringer i disse for lenge siden. Jeg tror du skal slite med å finne mange i Forsvaret som mener at det er sløsing å investere i dette.
Ingen ukultur
Tormod Heier fortalte at dagens organisering gjør at man havner i suboptimale løsninger, fordi for mye av den strategiske makten ligger ute i forsvarsgreinene. De lokale greinene ser ikke det store bildet. Til det er subkulturene for sterke, og da gjør konkurranse om midler og omkamper på vedtak gjør at man ikke greier å investere pengene godt nok, mener han.
Lederne av våpengreinene må sitte tett på de som skal ledes
Navarsete kjenner ikke igjen denne beskrivelsen.
– Jeg er ikke enig i det bildet som blir tegnet av de voldsomme kampene. Jeg har vært rundt på alle forsvarsgreinene, og ble overrasket over hvor flinke de er til å se det store bildet. De ser hvor viktig det er å styrke de store våpengreinene. Etter fem år i forsvarskomiteen har jeg fortsatt ikke sett noen ukultur.
– Selvfølgelig vil alle ha penger når det er budsjettkamp, og slik vil det være uansett om de sitter ute i distriktet eller innemurt på et kontor i Oslo, sier Navarsete.
– Må være der greinene opererer
Navarsete, som også sitter som nestleder i NATOs parlamentarikerforsamling (NATO PA), mener at det utøves mye god ledelse med dagens ressurser, men påstår ikke at dagens system er perfekt. Blant annet mener også hun at forsvarssjefen bør ha en friere stilling enn han har i dag.
Jeg er veldig skuffet over Høyres landsmøte
Men i motsetning til Heier mener hun at å ta bort makten fra de miljøene som skal styres ikke er et mål i seg selv.
– Jeg mener at det er viktig at lederne av våpengreinene sitter tett på de som skal ledes. Det som er viktig for meg er at forsvarsgreinene kan samarbeide godt operativt – det er det som avgjør om vi har et godt forsvar eller ikke.
– Vi kan tjene mye på trening, øving og godt samarbeid mellom greinene, men jeg er helt uenig i at greinsjefene skal sitte i Oslo og tenke store tanker. De må være der greinene faktisk opererer. Jeg tror verken at man hadde fått bedre forståelse eller bedre beslutninger ved at de skulle sittet sammen på ett kontor.
Skuffet over Høyre
I 2014 forpliktet Norge seg til å jobbe mot å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar innen 2024. Per i dag bruker Norge 1,56 prosent av BNP på forsvar, og torsdag uttalte statsminister Erna Solberg at hun på ingen måte gir noen garanti for at kravet blir etterlevd.
– Vi har aldri sagt at vi skal nå toprosentmålet i 2024. Det vi sa i Wales-erklæringen var at vi skal bevege oss mot det målet, og det gjør vi, sa hun.
Navarsete mener at dette er for svakt.
– Vi må ha som klar målsetning å få på plass dette innen 2024. USA kommer ikke til å fire på kravene, og Norge er særdeles avhengig av NATO og USA i en krisesituasjon. Vi må gjøre vår del av jobben. Jeg er veldig skuffet over Høyres landsmøte og det vage vedtaket de gjorde om dette spørsmålet.
Oberstløytnant og forsker ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier mener følgende om dagens økonomiske situasjon i Forsvaret:
-
Forsvarets strategiske greiner, Hæren, Sjø- og Luftforsvaret, er for desentraliserte og har for mye makt, noe som fører til unødvendig og usunn konkurranse om midlene. Makten burde ligge i Oslo, noe som ville gitt bedre utgangspunkt for å gjøre investeringer som gagner Forsvaret som helhet, og ikke bare én enkelt grein.
-
Det bør investeres mer i styrker som øker samhandlingen mellom greinene, og mindre i styrkene som opererer alene.
-
Mer penger til Forsvaret hadde i dag bare ført til sløsing, fordi organisasjonen ikke er klar for å motta dem.
LES HELE SAKEN HER: – Forsvaret trenger ikke mer penger, men bedre styring