Foto

Dreamstime

Unge tror på hyppige jobbskifter

Publisert: 12. april 2018 kl 10.16
Oppdatert: 12. april 2018 kl 11.15

I en undersøkelse gjennomført av det svenske fagforbundet Unionen fikk deltakerne spørsmål om hvor sannsynlig de trodde det var at de kom til å få helt andre arbeidsoppgaver i framtiden, og derfor måtte fornye kunnskapen sin.

Fire av ti arbeidstakere under 36 år svarte at de trodde at de opptil flere ganger i livet kommer til å måtte bytte karrierevei eller drastisk oppgradere kompetansen sin.

– Dette peker på en bevissthet om at arbeidslivet kommer til å forandre seg mye i form av både ny teknologi og nye bransjer som oppstår. De unge arbeidstakerne vet at de kommer til å få behov for etterutdanning og kompetanseutvikling for å holde seg aktuell i det dynamiske arbeidslivet, sier Henrik Ehrenberg i Unionen til den svenske arbeidsmiljøavisa Arbetsliv.

– Arbeidsgiver må imøtekomme behovet

Når arbeidstakere blir mer bevisst på behovet for etterutdanning eller karrierebytte, kommer det også til å oppstå et krav til arbeidsgiverne om å tilrettelegge for det, mener Ehrenberg.

– Arbeidsgiverne må bli flinkere til å planlegge kompetansehevende tiltak for sine ansatte hvis de har lyst til å beholde dem. Gjør de ikke det risikerer de at ansatte drar til konkurrenter med bedre ordninger.

Saken fortsetter under annonsen

Han tror også utdanningssystemet bør gjøres mer tilgjengelig for kortere kursing i tillegg til de lange utdanningene.

– I stedet for at man skal måtte dra tilbake på skolebenken i tre til fem år burde det finnes muligheter for kortere høgskoleutdanninger for å hente inn spesifikk og riktig kunnskap for å bygge på den kompetansen man allerede har. Nettutdanning eller kveldskurs er eksempler på metoder som kan være overkommelige for personer som allerede er etablerte i arbeidslivet, sier han.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.