Sjur Dagestad, innovasjonskonsulent og tidligere NTNU-professor.

Kreativitet på jobben

– Hold lederen unna

Publisert: 3. september 2018 kl 08.43
Oppdatert: 3. september 2018 kl 10.39

Sjur Dagestad er en erfaren innovatør og nyskaper. Han var professor II i innovasjon ved NTNU i 12 år, og har blant annet vært innovasjonssjef i Tomra. Han er konsulent i Innoco, og er praktiker mer enn teoretiker. Han har er krystallklar på at en leder påvirker kreativitetsprosesser – bare med sitt blotte nærvær.

– Det har med makt å gjøre. Det blir en skjevhet i maktforholdet, sier Dagestad, og forteller om en stor, norsk finansorganisasjon hvor de ansatte skulle jobbe kreativt i grupper. Da lederen gikk fra gruppe til gruppe for å følge arbeidet, skjedde det imidlertid noe. Arbeidet stoppet helt opp.

Kjører ikke forbi sjefen

Han opplevde noe av den samme mekanismen da han selv var innovasjonssjef.

– Hvis man bruker fart som metafor, kan man tenke at jeg var en leder som var god for 100 ideer i timen og fikk en ansatt som var god for 170 ideer i timen. Det jeg ofte opplevde, var at de ansatte likevel ikke ytet mer enn 100 når jeg var med. Det blir som å kjøre bak en politibil. Ingen kjører forbi.

Det har med makt å gjøre

Saken fortsetter under annonsen

For å skape mer trygghet og tillit og mer kreativitet i grupper bruker Dagestad ulike øvelser for «å løsne på slipset», eller for «å fjerne maska» om du vil. I en bedrift i Tønsberg ble alle bedt om å fortelle om noe av de dummeste og flaueste de hadde gjort. De mest erfarne, sjefene, hadde naturlig nok gjort flest dumme ting. Det kom opp mye, og folk lo så tårene trillet.

Lederens viktigste jobb

I avdelingen for gode råd for å fremme kreativitet, understreker Dagestad at man ikke kan presse folk til kreativitet. Skal du være kreativ, må du ha tid til det og rom til det. Og du må isoleres fra forstyrrelser. Du kan ikke samtidig gå ut og inn av mailboksen. Du må ha mulighet til å gå ordentlig inn i oppgaven. Skal du være kreativ må du også ha tilgang til all nødvendig informasjon. Og trening hjelper.

– Noen er mer kreative enn andre, i den forstand at de raskere kommer i kreativt modus. Fordi de har talent eller fordi de har trent. Den som trener, kan bli mer kreativ enn som har talent – men som ikke trener.

– Hva er lederens viktigste oppgave i kreative prosesser?

– Selv om lederen ikke er med i den praktiske prosessen, så er det viktig med forankring. Det er viktig at lederen forteller hvor utrolig viktig det er at vi fornyer oss. Lederen må legge en velsignende hånd over arbeidet, og gi noen rammer og mål. Deretter må hun la folk jobbe for å få til god kreativitet.