Foto

Dreamstime

Frilansere bør inkluderes i talentutviklingen

Publisert: 13. november 2018 kl 10.42
Oppdatert: 13. november 2018 kl 11.11

Bruk av frilansere, folk på midlertidige kontrakter eller annen løs tilknytning til organisasjoner er på frammarsj, spesielt på områder som byggebransjen og konsulentbransjen.

Selskaper benytter seg for eksempel av denne typen arbeidskraft for å hente inn kunnskap på felt de ikke selv har tilgang på, eller for å slippe å binde opp kostnader i spesialister de bare trenger tilgang på sporadisk.

Men disse arbeiderne, selv om de ikke er ansatt, har likevel et ansvar i virksomheten gjennom tiden de er på kontrakt. Kan det da lønne seg å bruke virksomhetens penger på å gjennomføre utviklingsprogrammer for disse personene?

Ja, sier Mike Boro, partner i konsulent- og revisjonsselskapet PwC, til magasinet Fast Company.

Frilansere er tilgjengelige for alle, og da er det klart at det blir konkurranse om å skaffe de beste. Hvis man legger til rette for at frilanserne kan utvikle seg på arbeidsplassen, blir det mer attraktivt for dem å jobbe der, samtidig som de potensielt kan vokse i takt med organisasjonen og bidra til å gjøre en bedre jobb, mener Boro.

Etter hvert kan det til og med hende at arbeidsforholdet fungerer så bra at det blir aktuelt å ansette frilanseren på mer permanent basis.

Saken fortsetter under annonsen

Men uavhengig om det skjer, har fører investeringen i frilanseren trolig til bedre relasjon mellom bedrift og frilanser, samt at frilanseren gjør en bedre jobb. Og jo lengre frilansrelasjonen er planlagt å vare, desto større blir gevinstene ved å investere i utviklingsprogrammer for dem, sier PwC-partneren.

Bekjemper utfordringene

I en studie fra 2018 undersøkte det amerikanske selskapet Robert Half hvilke utfordringer som gikk igjen i samarbeidet mellom bedrifter og frilansere.

  • 25 prosent av de deltakende lederne i undersøkelsen svarte at det var mest utfordrende å få dem til å føle seg som en del av teamet.

  • 22 prosent mente at betalingen var det mest problematiske.

  • 19 prosent mente samarbeid og kommunikasjon var vanskeligst.

Utviklingsprogrammer for frilansere kan løse både utfordringene med inkludering og samarbeid, som Boro påpekte.

Hvis frilanserne tar del i utviklingsprogrammer er det dessuten naturlig at de blir kompenserte for det, og da dekker man også punktet om betalingsutfordringene, sier Boro.

Saken fortsetter under annonsen
Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.