Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) og Torbjørn Røe Isaksen presenterte 48 tiltak for å få kvinnelige ledere på topp. 

Foto

Heiko Junge/NTB scanpix

Ledelse

Disse 48 tiltakene skal få kvinner på topp

Publisert: 20. november 2018 kl 10.46
Oppdatert: 20. november 2018 kl 16.39

Etter flere møter med næringslivet og rekrutteringsbransjen, har regjeringen kommet frem til 48 tiltak for å få flere kvinner på topp i næringslivet.

Disse ble presentert av likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i går.

Norge er et av verdens mest likestilte land, fremgår det i tiltaksnotatet, men det er få kvinner i forhold til menn i toppstillinger.

– Det er for få kvinner i toppen av norsk næringsliv. Det er bra at vi nå ser at flere og flere selskaper innser at mer mangfold i toppledelsen er lønnsomt. Deres arbeid bør inspirere andre, sa likestillingsminister Helleland i forbindelse med presentasjonen. 

Samarbeider med næringslivet

Sammen med næringslivet og rekrutteringsbransjen har altså regjeringen funnet frem til 48 tiltak, inndelt i syv seksjoner.

– Endringene må komme fra næringslivet selv. Derfor er jeg glad for den gode dialogen vi har hatt med næringslivet og rekrutteringsbransjen for å få samlet inn deres beste råd for å øke andelen kvinner i toppledelsen, sa Helleland.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi skal rekruttere toppledere fra hele befolkningen, både kvinner og menn, det bare sånn vi kan få de aller beste hodene. Vi vet at bedrifter med mangfold i toppledelsen tjener bedre og har konkurransefortrinn, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foreslår ikke kvotering

Det er høyere grad av likestilling i offentlig sektor, men Helleland utdyper overfor Finansavisen at utvalget har sett bort i fra reguleringer fra offentlig sektor når de satt sammen listen. 

– Vi har valgt å ikke ta med de reguleringene fra offentlig sektor her, som kvotering. Vi mener det er feil virkemiddel for næringslivet. Vi må heller jobbe med næringslivet for å få frem de rette tiltakene, sa Hofstad Helleland til Finansavisen.

Offentlige selskaper kvoterer inn styremedlemmer, i motsetning til privat sektor. 

Forsker på ledelse, Mari Teigen (ISF), synes det er greit at listen ikke inneholder tiltak om kvotering. 

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er helt greit at det ikke er noe kvoteringsforslag fordi dette er en litt annen måte å jobbe på enn i møte med offentlig sektor. Så får vi se om det bærer frukter, men det krever også at regjeringen følger tett på, sier Teigen.

Positivt med internt fokus 

Det er positivt at regjeringen nå presenterer en liste med tiltak i bedriftene, mener Teigen. Lenge har debatten om likestilling i arbeidslivet handlet om eksterne faktorer som foreldrepermisjon og å ha den rette kompetansen.

– Alle disse tingene er også viktige, men det man setter fokus på her er det som skjer intern i virksomhetene og det tror jeg er en god idé, da kan virksomhetene også føle eierskap til tiltakene som blir lagt frem, sier Teigen.

Hun understreker at noe av det aller viktigste er å ha tallene på plass, slik at det er åpenhet i alle ledd av bedriften når det gjelder kjønnsbalansen. 

– Man må ha tallene på plass og så jobbe med rekruttering. Da handler det om de konkrete rekrutteringsprossesene, men det handler også om å ha organisasjoner hvor det oppfattes som stillinger er åpne for talenter, både menn og kvinner, oppfatter at det er mulighetsstrukturer der. 

– Det tror jeg er et litt underkjent problem, understreker Teigen.

Saken fortsetter under annonsen