Foto

Dreamstime

Dette hindrer deg i å nå målene dine

Publisert: 31. januar 2018 kl 10.46
Oppdatert: 31. januar 2018 kl 10.48

Hvis du tenker tilbake på ulike mål du har satt deg, både profesjonelt og personlig, så kommer du sikkert fram til at mange av dem ikke endte akkurat slik du hadde tenkt.

Kanskje fikk du det ikke til, kanskje satte du ikke av nok tid, kanskje ble det for dyrt. Evne, tid og penger. Dette er tre faktorer som igjen og igjen hindrer mennesker i å nå målene sine, skriver psykologiprofessor ved Universitetet i Massachusetts, Susan Krauss Whitbourne, hos Psychology Today.

Tid

Sjekklisten er i boks. Du skal gå gjennom innboksen din, kalle inn til et møte og i få til minst to timer med dypt konsentrasjonsarbeid. Men plutselig finner du ut at prosjektet som egentlig var ferdig må tas opp igjen til litt etterarbeid. Sjekklisten går dunken.

Penger

Du har spart og spart for å kjøpe deg den ene tingen, men så plutselig må bilen på verksted, og sparepengene må gå til det. Eller kanskje har du satt deg et mål om å bytte jobb, men har ikke råd til å miste den faste inntekten.

Evne

Du tar fatt på et prosjekt som du aldri har gjort før. Det kan være et prosjekt på jobb eller et hjemmeprosjekt. Du forbereder deg, samler alt du trenger av utstyr og verktøy og setter i gang. Halvveis finner du ut at du har gjort en stor feil helt til å begynne med, men du er usikker på hva konsekvensen blir.

Feiler av for høye mål

Tid, penger og evner er imidlertid tre hindringer som ikke er alt for vanskelige å komme seg unne hvis man bare er villig til å justere litt på målene etter hvert som hindringene oppstår, skriver Whitbourne. Men er det så farlig å ikke nå målene sine? Det er jo bare mål?

I en ny studie fra det tyske Universitetet i Heidelberg heter det at for høye mål kan virke mot sin hensikt. Forskerne fant at alt for høye eller alt for lave mål faktisk kan øke sannsynligheten for at man feiler, og at denne typen målsetting også er forbundet med depressive trekk.

Saken fortsetter under annonsen

«Hvis man fortsetter å sette urealistisk høye mål for seg selv, gir man seg selv et konstant dårlig utgangspunkt for suksess. Da ender man fort også opp i fiasko», skriver forskerne i studien.

Slik bør du sette mål

Whitbourne skriver at man bør bruke denne kunnskapen i sin egen målsetting, slik setter realistiske mål for seg selv, og ikke minst, at man greier å justere målene underveis.

  • Tid: Hvis du ser at du ikke greier å oppnå målene innen tidsfristen du har satt deg, så er det ingen skam i å endre fristen. Du trenger ikke å endre målet i seg selv.

  • Penger: Det samme gjelder for penger. Uforutsette kostnader er nettopp uforutsette. Du kan ikke gi deg selv skylden for det. Utsett målet til du kommer tilbake til en stabil situasjon.

  • Evner: Den tyske studien foreslår at man innser feilen, lærer av den, men også lever med den i stedet for å starte hele prosjektet på nytt. 

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.