Dette gjør jobbtrøbbel med motivasjonen din
Vi kan budsjettere og sette opp så mange deadlines vi vil – framdriftsplaner kommer alltid til å møte på uforutsigbarheter, og vi kommer alltid til å måtte endre planene våre.
Men når datamaskinen krasjer rett før deadline, leverandørens varer ikke kommer tidsnok eller budsjettet sprekker totalt – hva gjør det egentlig med motivasjonen vår til å brette opp ermene og fortsette likevel?
Det har James Beck, førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved Universitetet i Waterloo, forsøkt å finne ut i en ny studie.
Sammen med to kolleger har han gjennomført to ulike eksperimenter for å finne ut hvordan denne typen trøbbel påvirker folk:
-
Tapt arbeid: Arbeidet man har gjort går tapt på grunn av uforutsette hendelser, som for eksempel en datakrasj.
-
Framdriftstrøbbel: En uforutsett hendelse gjør det vanskeligere for det framtidige arbeidet å bli gjennomført, for eksempel en nødvendig leveranse som ikke kommer.
For å finne ut av hvordan disse to typene trøbbel påvirker motivasjonen delte de inn deltakerne i eksperimentene i to tilfeldige grupper – den ene opplevde tilbakeslagstrøbbel: datatrøbbel gjorde at arbeidet de hadde gjennomført til nå ble tapt.
Den andre fikk kjenne på framdriftstrøbbel: problemer med datasystemet førte til tregere datamaskiner, noe som gjorde det vanskeligere å gjennomføre framtidige oppgaver.
Problemene var designet slik at det var akkurat like mye ekstraarbeid forbundet med begge scenariene. Endringene i motivasjon handlet dermed bare om oppfatninger, og ikke faktisk arbeid, skriver Beck i et innlegg hos Psychology Today.
Lettest å miste arbeid
Eksperimentene viste at begge typene av trøbbel førte til en motivasjonsknekk hos deltakerne. Økt frustrasjon og redusert entusiasme var klare tendenser i begge tilfellene, men varierte i varighet.
De som opplevde tapt arbeid kjente på umiddelbar frustrasjon og motivasjonsdropp, men følelsene var stort sett kortvarige, og normaliserte seg som oftest i løpet av eksperimentet.
De som opplevde framdriftstrøbbel, derimot, hadde det verre. Selv om arbeidsmengden ikke økte mer enn hos de som tapte arbeidet sitt, så førte framdriftstrøbbel til mye mer langvarig frustrasjon og redusert entusiasme.
Dette er noe ledere må være oppmerksomme på, skriver Beck hos Psychology Today. Det er ikke bare for ansatte å fortsette som før når de opplever disse tingene. Lederen må være til stede og kommunisere årsaken til problemene, og i fellesskap med de ansatte finne ut hvordan man best skal håndtere situasjonen framover.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.