Foto

Katie Barrett / CC

Dette er produktiv prokrastinering

Publisert: 19. juni 2018 kl 10.51
Oppdatert: 19. juni 2018 kl 11.02

Utsettelsesatferd blir sjelden assosiert med noe positivt. Du har noe viktig å gjennomføre, men utsetter det. Du har en deadline som kommer nærmere og nærmere, mens prosjektet ditt står på stedet hvil.

Hva kan være positivt med det?

Det er ikke til å komme unna at å utsette en oppgave som må gjennomføres er å gjøre det litt vanskelig for seg selv. Kanskje kan det lette litt på trykket eller stresset å få tankene på andre ting enn oppgaven. Men det er akkurat det og da. Oppgaven forsvinner ikke. Og faktisk kan stressnivået ende opp med å øke, siden du ender opp med enda dårligere tid.

Starte, deretter utsette

Det de fleste sliter med når det gjelder prokrastinering er rett og slett å starte på oppgaven. Dette er sjelden produktivt. Hva hvis du derimot prokrastinerer etter at du har kommet et stykke på vei med oppgaven?

Ifølge professor i psykologi ved Universitetet i Wisconsin, Regan Gurung, kan prokrastinering med god timing faktisk føre til økt produktivitet.

Saken fortsetter under annonsen

Han har to råd for hvordan man kan bruke utsettelsesatferd til sin fordel:

1) Lat som om du liker det

Hvis du sliter med prokrastinering kan det hjelpe bare å late som om man synes oppgaven er interessant og spennende.

– Bruk 10-15 minutter på oppgaven og lat som du blir glad og opprømt av å jobbe. Bare det å late som kan faktisk gjøre at du skifter gir mentalt og blir produktiv, skriver Gurung hos Psychology Today.

2) Begynn selv om du ikke er klar

Det vanskelige med et prosjekt eller en vanskelig oppgave er starten – alt som foregår før man har en klar retning og før man kommer inn i flytsonen. Men gjennom prokrastinering kan man lure seg selv inn i flytsonen, ifølge Gurung.

Saken fortsetter under annonsen

– Når du begynner å jobbe på en oppgave, så vil hjernen din fortsatt være aktiv og bearbeide informasjon rundt denne oppgaven selv når du tar pause eller går hjem. Det kan du bruke til din fordel. Du kan for eksempel åpne et blankt tekstdokument og skrive ned noen tanker om noen spørsmål som må besvares og hvor du tenker å lete etter informasjon, og deretter legge bort hele prosjektet. Når du tar det fram igjen kommer du til å være mer produktiv enn du hadde vært hvis du ikke gjorde dette, skrive han.

– Prokrastinering kan altså fungere hvis du gjør det etter at du har begynt.

Bli kvitt latskapen

Late ansatte kan utvikle seg til å bli et stort organisatorisk problem hvis det ikke blir håndtert. Men hva kan man gjøre? Ifølge konsulent og medforfatter bak boka «Medarbeiderskap – hva som får folk til å ta ansvar og vise initiativ», Runar Heggen, handler det om et felles ansvar på jobben:

– Jeg liker ikke å kalle folk late. Det er ikke hyggelig at folk sitter ute i virksomhetene og opplever at det ikke er noen mening med det de driver med, men den ansatte har også et ansvar. Det er begrenset hvor lenge man kan skylde på omgivelsene, mener Heggen.

 

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.