– Del dine egne erfaringer
Forutinntatthet er vår verste fiende når vi skal kommunisere, mener forfatter og retorikkekspert Elaine Eksvärd. Hun har skrevet en rekke bøker om retorikk, og har blitt benyttet som fast ekspert på svensk tv i forbindelse med Riksdagsvalg og valg i USA.
– Skal du virke overbevisende, må du ha en strategisk start. Selv om vi antar aldri så mye, så synes ikke hva vi kan, eller hvem vi er, for våre mottakere, sier hun.
Eksvärd, som driver kommunikasjonsbyrået Snacka Snyggt i Sverige, er i Norge for å lære deltakerne under kåringen Årets Unge Ledere 2017 noen retoriske grep. Eksvärd ble kåret til årets taler i Sverige i fjor. Hun har alltid latt seg fascinere av motsetninger.
– Min mann og jeg er for eksempel svært forskjellige. Jeg er ekstrovert, mens han er introvert, sier hun, og legger til at man kan gjøre øvelser for å trene vekk fordommer:
– Jeg pleier å gjennomføre noe jeg kaller for fordomsmingling. Der forteller man dem man hilser på hva man tror de interesserer seg for – for eksempel innen musikk, hobbyer og religion. Etter denne øvelsen er det lett å se hvor feil vi tar. Vi får rett og slett et helt galt førsteinntrykk av personen, forklarer hun.
– Flokkmentalitet
Elaine Eksvärd råder ledere til ikke å følge flokkmentaliteten. Det innebærer å unngå å handle etter fordommer, men også bevisst å tenke over hvordan du selv låter.
– Tonefallet er viktig for hvordan du blir oppfattet. Går du opp på slutten av setningene, blir du ikke tatt seriøst. Går du ned, med litt kraft, blir du mer troverdig. Nervøs latter etter siste ord er heller ikke noe tillitvekkende, forklarer hun.
Kroppsspråk
En viktig del av kommunikasjonen handler om hva du signaliserer. Derfor bør du være bevisst på kroppsspråket ditt. Tar du deg i ansiktet eller holder hendene ut, kan det virke som om du er ukomfortabel eller har noe å skjule. Holder du hendene rolig i en spiss, vitner det om at du snakker sant. Det finnes en rekke slike detaljer som du kan trene på, for å forbedre inntrykket du gir gjennom kroppsspråket ditt, hevder hun.
– Jeg snakket med statsminister Stefan Löfven en gang. Samtalen kom inn på politiske saker, og det var lett å se hva han var komfortabel med å snakke om og hva som var vanskelig. Slik er det med alle, og derfor bør vi ha dette i bevisstheten vår, sier hun.
«Du kan aldri bli en Martin Luther King, men du kan bli den beste retoriske versjonen av deg selv»
For å få gjennomslag for sakene dine er det viktig at du er aktiv med øyekontakten. Snakker du til en gruppe mennesker, bør du forsøke å nå ut til alle.
– Men ikke gå i fella ved å anta at dem som lytter til det du har å si liker eller misliker ditt budskap. Når vi mennesker lytter, har vi et helt annet ansiktsuttrykk enn når vi deltar aktivt i en samtale. Den mimikken betyr ingenting. Hvis du ser folk inn i øynene med lyttefjeset ditt, vil det nesten virke uhøflig, eksemplifiserer hun.
Minst mulig Powerpoint
Holder du et foredrag, bør du unngå Powerpoint hvis det er mulig, hevder Eksvärd. Grunnen er at dine egne erfaringer og historier vil bli tatt langt bedre imot av tilskuerne.
– Å dele egne historier er langt mer effektivt enn poengene på en Powerpoint–slide. Jeg kaller erfaringsdelingen for mental points. De glemmer man ikke så lett. Et av mine forbilder, forskeren Hans Rossling, var svært dyktig til dette. Det handler om å ha motet til å være deg selv. Det vil også gi den beste retoriske verdien. Du kan aldri bli en Martin Luther King, men du kan bli den beste retoriske versjonen av deg selv, utdyper hun.
Å bli forstått er sentralt i Elaine Eksvärds syn på retorikk. I sin bedrift Snacka Snyggt fokuserer hun på å unngå fancy latinske begreper og heller vi at folk skal skal komme ut med verktøy som bidrar til at de kommuniserer bedre, uansett utfordring.
– Vi lærer bort moderne retorikk. Det innebærer blant annet å vite om når stillhet gir mer innflytelse enn det sagte ord, å kunne gjennomskue personer som på enkle måter får deg til å gjøre som de vil og at andre ikke bare skal lytte til deg, men også gjøre som du vil, forklarer hun.
Bli en bedre retoriker - 13 tips.
Fokuser på egne opplevelser:
-
Del erfaringer
-
Vær personlig
-
Ikke hold igjen
Vær profesjonell:
-
Ha øyekontakt
-
Jobb for å skape nysgjerrighet
-
Vær en historieforteller
-
Gi et godt førsteinntrykk, men også et godt siste avtrykk
Kroppsspråk:
-
Studere ditt eget kroppsspråk
-
Evaluer hva som fungerer og ikke fungerer
-
Bruk det som fungerer i profesjonell sammenheng
Gjennomslag:
-
Bruk tonefallet: Gå ned i toneleie i slutten av argumentene ditt, for å vinne tillit
-
Ikke bruk usikre påstander som argumenter
-
Bruk forskning og sitater fra troverdige personer i din argumentasjon
(Kilde: Elaine Eksvärd)