– Bør gi KrF et tillitsultimatum
Partner og seniorrådgiver i First House, Ole Berget, legger mye av skylda for Siv Jensens vanskelige posisjon på KrF.
Regjeringsforhandlingene med KrF har blitt utsatt til over nyttår. Det er nok Frp-leder Siv Jensen glad for. Mange er nemlig strengt mot et slikt samarbeid. De kjenner ikke igjen sitt Frp.
Før disse forhandlingene begynner, står Jensen ifølge statsviter Svein Erik Tuastad overfor en svært viktig oppgave: hun må samle partiet sitt, skrev Dagens Perspektiv i går.
- SVEIN ERIK TUASTAD: – Kampen om sjela til Frp pågår nå
OIe Berget er tidligere kommunikasjonssjef for Fremskrittspartiet og har vært statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet.
Han mener det er sterke krefter i Frp som ikke ønsker at KrFs regjeringsprosjekt skal lykkes.
– Det har vært en svært unormal, politisk høst. Store deler av norsk politikk har blitt holdt på pinebenken av KrFs interne prosesser. Det har preget Frp, med Jensen i spissen, sier Berget.
– Det er åpenbare krefter i Frp som ikke ønsker at KrFs høyreprosjekt skal lykkes, så det er en krevende situasjon for Jensen. Men hvis hun greier å bygge opp et tillitsforhold til KrF og samtidig få gjennomslag for mye Frp-politikk, så ligger det mange muligheter i dette samarbeidet.
Tillitsbruddet
20. november støttet KrF Aps forslag om å reversere taxfree-regelen om at man kan bytte tobakkskvoten med mer vin. Det fikk Frp og Jensen til å rase.
«Det å ri to hester når man har bestemt seg for å sette seg ned ved et bord og diskutere en mulig flertallsregjering, det inviterer faktisk ikke til godt samarbeid, og det inviterer ikke til tillitsbygging», sa Jensen til NRK.
Berget mener at denne taxfreesaken potensielt kan stikke dypt:
– Det er en betydelig frustrasjon over KrFs oppførsel. Denne handler ikke om to flasker vin. Det handler om et tillitsbrudd, hvor KrF forhandler både om regjeringsplattform og med Ap samtidig.
– Men enda verre er kanskje måten KrF omtaler Frp som parti på, blant annet beskyldninger om et dårligere menneskesyn. Dette er karakteristikker som Frp ikke kjenner seg igjen i, sier Berget, som mener at det ikke skal så mange flere slike saker til før samarbeidet bryter sammen.
Regjeringsforhandlingene er avhengig av tillit, begge veier, sier Berget. Han tror en av Jensens viktigste oppgaver blir å bygge opp igjen tilliten Frp har til KrF, men kanskje enda viktigere å vise at et samarbeid er umulig uten at KrF også har tillit til Frp.
– Hun må si klart og tydelig ifra, at hvis man skal samarbeide om en flertallsregjering, så oppfører man seg ikke slik. Da gir hun KrF rett og slett et ultimatum: «enten så bygger vi tillit, eller så fortsetter vi å spille spill».
Samme forhandlingene på nytt
Det finnes mye skepsis blant Frp til å gå inn i regjeringssamarbeid med KrF, noe som gjør at Jensen står overfor en samlingsoppgave. Berget tror at denne jobben allerede er påbegynt, men at det er sluttresultatet av forhandlingene som blir grunnlaget for folks innstilling til et KrF-samarbeid.
– Mitt inntrykk er at det store flertallet i Frp mener at partiet kan forhandle med KrF, men må se sluttresultatet før avgjørelsen blir tatt. Jensen må derfor sørge for å få gjennomført så mye Frp-politikk som overhodet mulig i den nye plattformen, sier Berget.
Skatter og avgifter, justis og innvandring, helse og eldreomsorg og samferdsel er de fire viktigste områdene for Frp, noe de har vært i mange år. Jensen er derfor avhengig av seire på flere eller alle av disse områdene. Det vanskeligste tror han blir skatter og avgifter.
– KrF og Frp har ganske ulike oppfatninger på hvordan man skal dekke inn de ulike satsningsområdene, så skatter og avgifter kan bli et vanskelig samarbeidsområde. I tillegg er det noen verdispørsmål, som abort, som kan bli utfordrende, sier Berget.
Han tror ikke et regjeringssamarbeid med KrF kommer til å koste Frp spesielt mye, så lenge Frp sitt fotavtrykk er tydelig.
– Frp har allerede samarbeidet med KrF i 5 år, og det ble gjenvalg etter den første perioden. Det er de samme fire partiene som skal meisle ut politikken videre.
Siv den samlende
En av Jensens store styrker i situasjoner som Frp for øyeblikket står overfor, er ifølge Berget evnen hennes til å samle og forankre.
– Hun er veldig opptatt av å forankre store avgjørelser i hele partiet, slik at partimedlemmene kjenner eierskap til vedtakene. Dette har hun gjort helt siden hun overtok partilederjobben.
Berget forteller at Jensen drev bred forankring både blant partiadministrasjonen og øvrige medlemmer, og forberedte partiet på å bli et regjeringsparti. Hun ga blant annet fagansvar og talsansvar til alle stortingsrepresentanter i partiet. Alle hadde sine egne spesialområder og sitt ansvar.
– Da bygger du parti. Før Jensen hadde partiet aldri vært i nærheten av en regjeringsforhandling. Jobben hun gjorde er hovedårsaken til at Frp har gjort det så bra i regjering, sier Berget.
Han tror dessuten at dette bildet av Frp-lederen kommer til å vedvare, uansett utfall av KrF-situasjonen:
– Hun har klart det unike å overta partiet etter en «partieier». Hun har sikra seg en urørlig posisjon i partiet. Hun klarte også å bli gjenvalgt til regjering i en mindretallsregjering. Hun står ekstremt sterkt, uansett utfall av situasjonen.
Helt problemfri er situasjonen imidlertid ikke.
– Den største utfordringen akkurat nå er at hun ikke kan kontrollere den selv, og hun liker å ha kontrollen, sier Berget.
Tykkhudet og rolig
Siv Jensen har etter mange år med søkelyset på seg, blitt mer erfaren, roligere og tryggere i rollen, sier Berget.
Det tror han kommer til å hjelpe henne med å håndtere utfordringene hun står overfor.
– Hun har blitt tykkhudet og rutinert i å håndtere vanskelige saker, og denne tryggheten har blitt veldig synlig de siste årene. Hun er mye flinkere til å beholde roen enn rådgiverne rundt henne, i alle fall da jeg var der!
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.