Jotun holder til over hele verden, noe som gjør det spesielt viktig å jobbe aktivt med kultur. Her fra Nha Trang i Vietnam.

Foto

Per Løchen / NTB Scanpix

Ansetter ledere fra hele verden

Publisert: 9. mars 2018 kl 09.48
Oppdatert: 16. mars 2018 kl 11.47

Malingsprodusenten Jotun har hovedkontoret sitt i Sandefjord, men er godt representert på verdenskartet, med nesten 10.000 ansatte, 64 selskaper og representasjon i over 100 land. Det sier seg selv at de har et aktivt forhold til internasjonal ledelse.

I dag ansetter de ledere av alle nasjonaliteter, men det har ikke alltid vært slik. I starten var det mye nordmenn som ble sendt ut.

– Det var nok litt historisk betinget. Vi hadde base i Norge, med et avansert hjemmemarked, og utviklet mennesker som vi stolte på her hjemme. Det ble nok et kontrollelement, hvor vi sendte ut folk vi stolte på for å kontrollere usikkerheten og skape trygghet, sier Morten Fon, konsernsjef i Jotun.

Fon var selv en av disse utsendingene. I 2000 reiste han til Egypt for å ta over Jotun-kontoret i Kairo.

– Det var ekstremt spennende. Jeg kom til en egyptisk-arabisk kultur, men jeg kom også til et Jotun som hadde smeltet inn i denne lokale kulturen. Da følte jeg en trygghet, for jeg var kjent med Jotun-måten.

«Jotun-måten»

Saken fortsetter under annonsen

Foto

Morten Fon forteller at de ansatte en kvinnelig leder i Jotuns Dubai-kontor på en tide da kvinnelige ledere ikke var et spesielt vanlig syn i Midtøsten (foto: Jotun).

I dag handler det mindre om lederens nasjonalitet for Jotun.

– Over tid har vi blitt såpass internasjonale at det er viktig at vi bygger en internasjonal base med ledere. Vi ansetter ikke nødvendigvis lokale ledere, men de trenger ikke å være norske heller. Det viktigste er at de bærer med seg de prinsippene og verdiene vi skal stå for i Jotun, og at de forstår seg på den lokale kulturen. Du kan ha en strategi og du kan ha gode ledere, men hvis de ikke fungerer i konteksten så blir resultatet sjelden bra, sier Fon.

Det er det de kaller Jotun-måten – kontinuerlig lederutvikling og arbeid med kulturforståelse for alle som skal lede et Jotun-selskap.

– Vi jobber hardt med å forberede de som reiser ut, for vi har et mål om å smelte sammen Jotun-kulturen med den lokale kulturen. Vi ønsker at Jotun skal oppfattes likt over hele verden, og står derfor for verdiene våre samtidig som vi har stor respekt for den lokale kulturen.

– Hva er viktigst? Lokal kultur eller Jotun-kultur?

– Det er viktigst å bygge Jotun-kulturen, men på en måte som ikke utfordrer den lokale.

Saken fortsetter under annonsen

De eventyrlystne

Fon forteller at det ikke er én lederstil eller én personlighetstype som fungerer i de ulike landene Jotun er representert.

– Dette varierer stort fra kontor til kontor. To vidt forskjellige ledertyper kan ha like stort hell i Kina, mens to nesten identiske typer kan få helt ulikt resultat, sier han.

Vi ansetter ikke nødvendigvis lokale ledere, men de trenger ikke å være norske heller

– Det som derimot går igjen er denne oppdagelsestrangen og evnen til å tilpasse seg de lokale forholdene. Det er gjerne disse som reiser, og som evner å gjøre det bra, uavhengig av om man er norsk, engelsk, tyrkisk eller hva som helst.  

 – Har dere hatt dårlige erfaringer?

– Klart, vi har jo hatt folk som ikke har greid å tilpasse seg – det er et ganske stort hopp fra Sandefjord til Shanghai. Men da tar vi konsekvensene av det, og lærer til neste gang.

Saken fortsetter under annonsen

Må utfordre, også

Hierarki og synet på alder er to ting som varierer stort fra region til region, forklarer Fon.

– Spesielt i Asia er det høyere respekt for alder og hierarki enn i Europa. Kommer det unge folk inn i lederstillinger i Asia, stusser nok de lokale litt på det. Vi prøver å imøtekomme disse forskjellene, og noen steder så bærer nok organisasjonene våre preg av de lokale kulturene. Men vi skal ikke bare føye oss. Vi prøver å utfordre dette synet også, for vi vil ha de beste lederne, ikke de eldste, understreker han.