– Vi trenger mer forskning
Arild Søland er styreleder og primus motor i Institutt for bedriftsutvikling (IBU) og Board Performance.
Gjennom sistnevnte program jobber han med å utdanne styreledere- og medlemmer. Han har vært i bransjen i over 20 år, og ønsker mer forskning om styrer og styrearbeid velkommen.
- Les også: Mindre juks i styrene
Søland forteller at han blir nysgjerrig på forskningsarbeidet fra Universitetet i Gøteborg som Kinserdal viser til.
Lar seg ikke rive med
Søland forteller at han blir nysgjerrig på forskningsarbeidet fra Universitetet i Gøteborg som Kinserdal viser til. Likevel lar han seg ikke helt rive med av resultatene, og mener vi må ha bedre erfaringsgrunnlag før vi kan trekke klare konklusjoner.
– Det er interessant at menn og kvinner har ulike karakteristika som styremedlemmer. Jeg registrerer for eksempel at kvinner alltid ringer når de kommer for sent, mens svært få menn gjør dette. Det er likevel en lang vei herfra til at vi kan konkludere med at kvinner er mer etiske enn menn når det gjelder å forholde seg til regnskap, sier han.
Startfase
Søland forteller at perioden 2006-2010, som utgjør grunnlaget for forskningsresultatene, var en periode der det skjedde mye innenfor styrearbeid generelt.
Etter Enron-skandalen, der det kom frem en rekke avsløringer som rapporterte om uvanlige regnskapsprosedyrer – på grensen til bedrageri – gjennom hele 90-tallet, ble det blant annet innført en rekke nye retningslinjer og eierstyringsforskrifter.
Min erfaring er at både menn og kvinner er svært grundige i denne fasen. Jeg har vanskelig for å se at det skal være et klart skille mellom menn og kvinner her
– Det ble utarbeidet rapporter fra England, som var regjeringsoppnevnte. Bransjen rettet seg etter disse. I tillegg er det et langt større fokus på strategiprosjekter i dag enn for 20 år siden.
Derfor kan vi ikke si at utviklingen som er avdekket direkte er knyttet til den økte kvinneandelen til norske og svenske styrer, sier Søland.
Denne perioden var også startfasen for kvoteringen. Søland tror at tall som vil fremkomme senere kan vise et mer nyansert bilde, først og fremst fordi vi vil få et bredere og mer helhetlig erfaringsgrunnlag.
Avventende nye styremedlemmer
Arild Sølands erfaring er at nye styremedlemmer, enten de er menn eller kvinner, ofte inntar en avventende holdning. De tar ikke på seg graverollen umiddelbart. Det tar tid å skaffe seg oversikt over bedriften, historikken og ikke minst tallene.
– Når man kommer inn som nytt styremedlem, opptrer man ofte avventende i begynnelsen. Man må bruke en del tid på å komme inn i materien. Det er en læringsprosess. Dette er i hvert fall langt vanligere enn at man begynner å grave etter feil umiddelbart. Min erfaring er dessuten at både menn og kvinner er svært grundige i denne fasen. Jeg har vanskelig for å se at det skal være et klart skille mellom menn og kvinner her, poengterer han.
Sprikende resultater
Søland påpeker at det samles inn svært mye informasjon i forskningsprosjekter, og at vinklingen ofte innretter seg mot områder der det registreres endring.
Han viser til tidligere undersøkelser, som blant annet har vist at flere kvinner i styrene har ført til dårligere økonomiske resultater. Konsulentrapporter fra McKinsey har ment å kunne påvise det motsatte resultatet.
– Vi trenger mer tid og erfaringsgrunnlag før disse tallene får substans, mener han.
Arild Søland presiserer at forskningen er viktig. Det er den vi lærer av, og resultatene gjør at vi kan se ting i sammenheng over tid. Et bredere erfaringsgrunnlag kan bidra til at kunnskapen vi tilegner oss gir oss enda bedre styrer i fremtiden.
ASA ble AS
– Et annet moment er at da kvoteringene ble innført, valgte flere ASA-selskaper å omdanne selskapene sine til aksjeselskaper. Da ble det også lettere å oppnå målet om 40 prosent kvinner i styrene, sier Søland.
Da Arild Søland begynte å holde styreseminarer for 20 år siden, manglet han både tall og dokumentasjon.
Nå vet han mye mer – blant annet takket være forskning. Dette gjenspeiles i utdanningsopplegget Institutt for bedriftsutvikling (IBU) og Board Performance har for styreledere- og medlemmer.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.