Foto

Dreamstime

Tveeggede vennskap på jobben

Publisert: 29. mai 2017 kl 10.53
Oppdatert: 29. mai 2017 kl 11.03

Det å gå fra å være kolleger til å være venner på jobben blir stort sett alltid sett på som positivt. Bedre trivsel, tilhørighet, og i sin tur, bedre presterende ansatte. Ny forskning fra Jessica Methot ved Rutgers University og et forskerteam viser imidlertid at vennskap på jobben også har sine nedsider.

I studien sin har de sett på 168 ansatte i et amerikansk forsikringsselskap. Selskapet oppfordret medarbeiderne sine til å bli kjent med hverandre, og la til rette for denne vennskapsdannelsen ved å la de ansatte midlertidig bytte stillinger for å kunne jobbe sammen med nye mennesker.

I undersøkelsen skrev deltakerne ned to lister med ti navn: ti navn på personer de går til med jobbrelaterte utfordringer, og ti navn på personer de ser på som venner. Etter fire til seks uker ble elementer som trivsel, emosjonell utmattelse og jobbprestasjoner målt.

Presterer bedre

Resultatene deres bekrefter det man tidligere har antatt; hvis man utvikler gode vennskap med dem man jobber med, presterer man også bedre. En av årsakene er at det blir lettere å spørre om hjelp og råd.

Når man spør en venn om råd slipper man å risikere å bli sett på som en som underpresterer eller mangler kompetanse. Dersom man har venner i andre deler av organisasjonen får man også tilgang på informasjon man ellers ikke ville hatt. Nære venner på arbeidsplassen førte også til en høyere arbeidsmoral, noe som igjen kan påvirke prestasjonene i positiv retning. Det skriver ledelsesforfatter og førsteamanuensis i ledelse ved amerikanske Oral Roberts University, David Burkus, til Harvard Business Review.

Distraherte venner

Saken fortsetter under annonsen

Men vennskap på jobben kan også bli en stresskilde. Vennskapelig prat og lange pauser stjeler tid og spiser av arbeidsdagen. Det kan gjøre det stressende å gjennomføre arbeidsoppgavene sine på den resterende tiden.

Vennskapene kan også skape usunn konkurranse. Det er lettere å kjenne på misunnelse overfor personer man kjenner godt. Forfremmelser, lønn, og andre faktorer kan derfor både være stressende og emosjonelt utmattende.

Det kan altså være emosjonelt belastende å ha nære venner på arbeidsplassen, men de positive sidene veier likevel en del tyngre, skriver Burkus.

En oppfølgingsstudie så på de samme mekanismene på tvers av både firmaer og bransjer. Resultatene var de samme: vennskap på jobben kan være emosjonelt belastende, men i sum gjør det oss mer produktive. 

Vennskapsutfordringen

Ledere sitter på en utfordring, skriver Burkus. Hvordan balanserer man de positive effektene med de potensielle negative effektene av vennskap på jobben?

Første bud er å være klar over de ulike nettverkene som beveger seg i organisasjonen, og hva de brukes til. Mye blir brukt til råd og prestasjonsøkende aktiviteter, men det er også i disse uformelle nettverkene at den emosjonelle belastningen foregår.

Saken fortsetter under annonsen

Lederen må gjøre de ansatte oppmerksomme på disse effektene, slik de selv kan bli flinkere til å bruke vennskapene konstruktivt, og unngå de negative effektene. For lange pauser kan gjøre arbeidstiden mer stressende. For mye snakk om stillinger og jobber kan føre til misunnelse.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.