Tips for å håndtere ulike medarbeidertyper i utviklingssamtaler
Det er mange konsulentmiljøer som har en forkjærlighet for å dele mennesker inn i typer. Danske Anders Stahlschmidt, en rådgiver som trener ledere i kommunikasjon, skriver i et innlegg hos lederweb.dk om det han omtaler som syv karikerte medarbeidertyper og hvordan du som leder kan håndtere dem i en medarbeidersamtale.
Dette er tre av dem:
- Den brutalt ærlige
Dette er medarbeideren som sier tingene rett ut, uten filter. Hun kan oppleves som forfriskende, men også som aggressiv, provoserende og truende. Hun tar ikke hensyn til andres følelser og de konsekvensene brutal ærlighet kan få. Svakheten til denne medarbeideren er ifølge Stahlschmidt at hun overdriver betydningen av problemer. Hun ser og glemmer at andre kan ha et annet perspektiv. Konsulentens kommunikasjonstips til ledere er at de lytter til det den «brutalt ærlige» har å si, uten å avvise ting på direkten, selv når de ikke er enige med vedkommende. Han mener du får den beste samtalen hvis du verdsetter hennes evne til å observere samt hennes ærlighet og oppriktighet, og at du i dine svar skiller mellom observasjoner og subjektive fortolkninger. «Det er ikke noe galt med subjektive fortolkninger, bare dere er enige om at din subjektive fortolknng kan være annerledes enn hennes», skriver Stahlschmidt.
- Den sårede hjelper
Anders Stahlschmidt viser til at dette er en type medarbeider du ofte kan se har et slapt og passivt kroppsspråk. Dette er en type som har plassert seg selv i en offerrolle, og en leder kan føle på at her ligger det mange skjulte bebreidelser. Som leder kan du kanskje føle behov for å gå i forsvarsposisjon, eller å bryte ut i et mer brutalt utsagn av typen «nå må du ta deg sammen». Stahlschmidt viser på sin side til at for en «såret hjelper» så er arbeidsfellesskapet basert på at man har omsorg for hverandre. Han kan også være flink til å se når andre har det dårlig / trenger støtte. Konsulentens tips er at det kan være nyttig for ledere å sette seg inn i noe av den medarbeiderkunnskapen «den sårede hjelper» faktisk sitter inne med. Spør om hvordan han oppfatter stemningen og det som skjer blant kollegene. Snakk om hvordan han og du selv kan bidra til å få folk som ikke trives til å bli sterkere.
- Den kaosrammede garantisten
Denne ansatt-typen har alltid styr på sine egne saker, og blir grenseløst frustert når andre ikke har det. Konsulenten beskriver en medarbeider som kan gå helt i vranglås når ting ikke er i orden. Hun kan også bli en bremsekloss som sier nei til nye ideer - for sikkerhets skyld. Som leder er det greit å merke seg at dette er en medarbeider som har behov for orden, mens kaos og rot skaper frykt. Stahlschmidt minner om at det er viktig for denne medarbeideren at du gjør det klart hva hun har ansvar for og hva andre har forpliktet seg stil. Det kan også bli lettere å akseptere at andre går litt mindre firkantet til verks, hvis hun opplever at du gir klart uttrykk for at du vet at hun har orden på de sakene hun har ansvar for. Ifølge Stahlschmidt kan lederens utfordring bli å hjelpe medarbeideren med å trekke klare grenser på områder der hennes felt overlapper områder som noen andre - langt mer rotete mennesker - har ansvar for.
Den danske konsulenten er ikke helt kategorisk i måten han deler inn medarbeidere i typer på. Han beskriver typene som han tegner opp som litt karikerte, og viser også til at folk kan være en blanding av ulike typer.
Han råder ledere til å bruke intuisjon og spørreteknikk for å finne ut av både hvilke kvaliteter det er som er viktige for medarbeideren, og hvordan medarbeideren kan bidra i organisasjonen med utgangspunkt i disse kvalitetene. Han anbefaler også spørre om hva det er som fremkaller frykt hos medarbeideren, samt at man spør om hvordan man best kan hjelpe medarbeideren med å håndtere denne frykten og gi medarbeideren overskudd.