Tips for å håndtere kulturforskjeller i flerkulturelle team
«De andre» kan oppføre seg annerledes enn du forventer, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal håndtere forskjellene. Det konstaterer Nirmalya Kumar, professor i markedsføring ved Singapore Management University som også er tilknyttet den franske handelshøyskolen Insead, i et innlegg hos Insead Knowledge.
I innlegget sitt beskriver han en øvelse han gjerne bruker for å illustrere hvor forskjellig folk fra ulike kulturer kan tenke. Han ber da deltagerne tenke seg at de sitter i en båt med sin mor, sin livsledsager og sitt barn. Båten havarerer, men ingen av de tre andre kan svømme. Det ubehagelige spørsmålet som melder seg, blir da: Hvis du kan redde én, hvem av dem vil du redde?
* LES MER: Mangfold fremmer innovasjon
Valget mellom mor, partneren og barnet
Kumars erfaring er at deltagere fra Midt-Østen eller Kina som regel velger sin mor, ut fra et argument om at hun har gitt dem selve livet og at ingenting overgår dette. De argumenterer videre med at det er mulig å få både en ny livsledsager og et nytt barn senere i livet.
Deltagerne fra USA velger som regel livsledsageren, fordi dette er deres partner i livet. I begrunnelsen viser de gjerne til at moren allerede har levd lenge, og de tenker også at det er mulig å få flere barn.
De fleste fra India og en del europeiske land velger på sin side barnet, ut fra tanken om at barnet har mesteparten av livet foran seg. Det representerer fremtiden. De forteller gjerne at moren og livsledsageren også ville ha ønsket at de reddet barnet.
Kumar skriver at poenget med øvelsen er demonstrere at det ikke finnes ett korrekt svar på alle spørsmål, og at vi må akseptere at det i ulike kulturer er ulike måter å se virkeligheten på.
* LES OGSÅ: Slik bevarer du bedriftskulturen
3 tips for å håndtere kulturforskjeller
Professoren har blant annet følgende tips til folk som jobber i flerkulturelle team:
- Se på forskjeller med nysgjerrighet, istedenfor forakt. Forsøk å forstå hvorfor folk ser helt annerledes på ting.
- Hvis du jobber med folk fra andre kulturer, vær forberedt på at forutsetningene du selv legger til grunn når jobben skal gjøres vil bli utfordret.
- Aksepter at teamarbeidet ikke er like effektivt hele tiden. Medlemmene i et flerkulturelt team vil måtte bruke noe tid på forstå de andre og forskjellene seg i mellom.
Det kan videre være nyttig å finne fram til noen «regler» eller «normer» for hvordan ting skal gjøres i bedriften som enten er kulturnøytrale eller som er et resultat av «forhandlinger» (folk fra én kultur får noen av sine ønsker innfridd, mens folk fra en annen kultur får noe annet).
Når et flerkulturelt team først har funnet formen og tonen, vil det kunne yte på et høyere nivå enn andre team, mener Nirmalya Kumar, som viser til at flertkulturelle team vil være mer kreative enn andre fordi de kan se problemer og løsninger fra ulike synsvinkler.
Vil du vite mer om teamledelse?
Se videoene der vi intervjuer Henning Bang – førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, jobber med blant annet teameffektivtet og ledergrupper – og Therese Sverdrup – førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, forsker på team og psykologiske kontrakter.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.