Tenk deg om. Er du en leder som oppfører deg dårlig mot folk?
Det jobber mange idioter rundt om på arbeidsplassene, fastslår Stanford-professor Robert I. Sutton. Han mener at vi alle – av ulike årsaker – har potensial til å være en del av problemene med usivilisert oppførsel i arbeidslivet, og hevder at risikoen for å oppføre seg dårlig mot andre øker jo mer man stiger i gradene.
Professor Sutton har det siste tiåret studert effekter av usivilisert oppførsel i arbeidslivet, og forteller i en artikkel på nettsidene til Mc.Kinsey at han etter han begynte å jobbe med dette har fått tilsendt – og lagret – 8.000 e-poster fra folk som beskriver den typen oppførsel. Tusenvis av mennesker har spurt ham om hvordan de skal håndtere sjefer, styremedlemmer, klienter og kolleger som mobber.
I strid med egne, gode sider
De færreste av oss ønsker å oppføre oss dårlig, de fleste ledere bryr seg om menneskene og organisasjonene de leder. Det Sutton omtaler som usivilisert oppførsel er ifølge professoren gjerne noe som skjer i øyeblikket; i strid med den gode siden vår natur.
I artikkelen hos Mc.Kinsey gir Robert Sutton fem tips til toppledere og andre ledere høyt på strå som ønsker å behandle andre med verdighet og respekt. Dette er overskriftene:
* Se opp for «smittefare»
Vi har en tendens til å etterape hverandre. Adferd «smitter». Hvis du har usiviliserte folk rundt deg, øker sannsynligheten for at også du begynner å oppføre deg dårlig. Hvis du jobber i et slikt miljø, tenk igjennom om det er slik du selv ønsker å være.
* Vær oppmerksom på hvordan du bruker innflytelsen din
Å ha makt over andre medfører økt risiko for at du behandler andre dårlig, hevder Sutton. Du kan etter sigende bli mer tilbøyelig til å utnytte andre, bli mest opptatt av egne behov, usivilisert og lite respektfull overfor andre. Kanskje oppfører du deg som om regler ikke gjelder for deg?
* Forstå risikoen knyttet til overbelastning og teknologiavhengighet
Å ha det travelt, ha for mye å gjøre og leve med for mange distraksjoner kan få den mest siviliserte person til å oppføre seg dårlig, argumenterer Sutton. Noen av de tingene som bidrar til at ledere kan føle seg overveldet, er ifølge professoren møter, multitasking, e-post og smart-telefoner. Teknologien - og vår avhengighet av den - kan også føre til at vi ikke ser folk rundt oss.
* Si unnskyld når du har oppført deg dårlig – men gjør det skikkelig
En unnskyldning kan gjøre at «offeret» ditt føler seg bedre og reparere relasjoner. Det kan også føre til at du selv lærer noe av det som har skjedd. Skal en unnskyldning være troverdig må du ta fullt ansvar for det som har skjedd, og forplikte deg til endring. Men tar du deg selv i å unnskylde deg hele tiden, er det på tide å bremse. Da kan unnskyldninger ha blitt en erstatning for å at du faktisk gjør noe med egen oppførsel, advarer Sutton.
* Foreta en liten tidsreise
Dette er Suttons favoritt for å få fram det beste i ledere: Når du velger hvordan du skal handle i dag, gjør valget ut fra hvordan du ønsker å føle deg når du ser tilbake på denne dagen.
- LES OGSÅ: Dårlig oppførsel sprer seg