– Stilles større krav til etikk
Lønseth kjenner seg igjen i bildet som tegnes i den globale Strategy&-undersøkelsen.
- LES OGSÅ: Flere toppsjefer enn før ryker på etikk
– Vi har ikke empiri på dette fra Norge, men vår erfaring at det er større fokus på etikk i næringslivet. Det lages i større grad systemer for å kontrollere etikken i selskapene og det kommer eksplisitte krav fra styrene om etisk adferd, sier PwC-advokaten.
Kraftigere kontroll
Pål Lønseth har vært statssekretær i den rødgrønne regjeringen, statsadvokat og han har jobbet i domstolene og i politiet. Nå leder han den norske granskningsenheten i revisjon- og rådgivningsselskapet PwC, og jobber tett på næringslivet.
– Hva er årsaken til at det jobbes mer med etikk næringslivet nå enn for ti år siden?
– Forventningene fra samfunnet og eierne har økt. I global målestokk har lovkrav og håndhevingen av lovverket blitt strengere, og myndighetene har økt graden av kontroller – både fra administrasjon og påtalemyndighet.
- LES OGSÅ: 372 selskaper skiftet ut topp sjefen
– Hva med Norge? Har vi fått strengere lover og regler?
– Totalt sett vil jeg si at vi har fått et større og kraftigere kontrollregime enn tidligere. Det er mitt inntrykk.
Har spisset lovverket
Lovverket i Norge er ifølge Lønseth blitt tydeligere på flere felter.
– Korrupsjon var ikke lovlig for ti år siden heller, men gjennom de nye korrupsjonsreglene har området fått større fokus og vi har fått større klarhet i lovverket på en del områder. Det har også skjedd en del innenfor innsidehandel og på skattesiden.
– Har kravene økt fra politisk hold?
– Ja, kravene fra politkerne er større og staten som eier er mer opptatt av etikk enn den var for ti-femten år siden. Dette kommer veldig tydelig til syne gjennom prosessene i kontroll- og konstitusjonskomiteen, men vi ser også at Nærings- og fiskeridepartementet er mer opptatt av etikk en de var for bare et par år siden.
– Er norske toppledere mer eller mindre etiske enn de var tidligere?
– Jeg tror ikke nødvendigvis at vi har fått mer uetiske ledere, men det stilles store krav til norske ledere og selskaper som i stadig større utrekning opererer ute i markeder hvor risikoen er større enn hjemme.