Foto

Danil Peshkov, Dreamstime

Karriere og psykologi

Står du i fare for å gå i noen av disse fire karrierefellene?

Publisert: 12. oktober 2017 kl 09.43
Oppdatert: 17. oktober 2017 kl 13.28

Sara Canady har lang fartstid som karriereveileder og har skrevet bok om hvordan man får øye på faktorer som påvirker eget omdømme og karriere. I et innlegg hos Psychology Today tar hun for seg fire karrierefeller hun hevder ofte rammer folk som er over gjennomsnittlig flinke i jobbene sine; the high achievers:

  • Perfeksjonsfella
    De som leverer de beste resultatene lever for perfeksjon. Det er faktisk det som driver dem, hevder Canady. Nå vil alle neppe si seg enige i akkurat den påstanden, men karriereveilederens neste poeng er velkjent:  Perfeksjon er noe som kan jobbe mot folk. I jaget etter perfeksjon, og i redselen for å gjøre feil, risikerer man å miste fleksibilitet og blir mindre åpen for innovasjon.

  • Sammenligningsfella
    Flinke folk sammenlignes menneskene de har rundt seg, kanskje er det nettopp derfor de blir sett på som flinke. Dermed er det heller ikke uvanlig at flinke folk blir «hekta» på å sammenligne seg med andre, skriver Canady hos Psychology Today, som viser til at selv om «flinkisene» kan se rolige og trygge ut på utsiden, så kan de bære på misunnelse, angst og tvil. Faren med å sammenligne seg med andre hele tiden, er rett og slett at det kan gå på selvtilliten løs.

  • Bedragersyndromet
    Sara Canady tror, med bakgrunn i egen erfaring som karriereveileder, at de fleste av de flinkeste i en eller annen form lider av det som omtales som «bedragersyndromet». Det vil si at de, til tross for at det finnes mye dokumentasjon på hvor talentfulle og innsiktsfulle de er, opplever seg selv som «en bløff». Kanskje tenker de at de bare har hatt flaks, kanskje tenker de at de egentlig ikke har de kvalifikasjonene som skal til for denne jobben – og de venter på at noen en dag skal avsløre svakhetene deres. Noe som ifølge Canady ikke er verdens beste utgangspunkt for å være produktiv og skape resultater.

  • Ambisjonsfella
    Det går en grense mellom sunn konkurranseånd og det å være så ambisiøs at man blir «blind» for andre ting enn å vinne. Blir man for opptatt av å vinne, kan det gå på bekostning av målene, meningen og hensikten med jobben man skal gjøre, advarer Canady. 

Saken fortsetter under annonsen