Foto

Dreamstime

Sykefravær

Slik kommer du deg tilbake i jobb

Publisert: 17. oktober 2017 kl 10.51
Oppdatert: 17. oktober 2017 kl 10.53

I rapporten «Arbeidsmiljø i Norge og EU» gjennomført av Statens Arbeidsmiljøinstitutt mener norske yrkesaktive i langt større grad enn resten av Europa at arbeid er positivt for helsa. I Norge mener drøyt 50 prosent av arbeidstakere at arbeid påvirker helsa, og godt over halvparten av dem mener at arbeid påvirker helsa i positiv retning.

I EU er tallet bare tolv prosent. Bare Sverige er på nivå med Norge, der omtrent like mange mener at arbeid er positivt for helsa.

Samtidig – og paradoksalt – har Norge det høyeste sykefraværet av alle landene.

Tilbake i jobb

Selv om man mener at arbeid er positivt for helsa så er det ikke alltid like lett å komme seg tilbake i arbeid etter en sykemelding. Det kan være utmattende og ta lang tid, men det trenger ikke alltid å være sånn, mener den svenske psykologen og psykoterapeuten Åsa Kruse, som står bak boka «Tilbake til jobben».

Hos den svenske arbeidsmiljøavisa Arbetsliv skriver hun noen viktige tips både til den sykemeldte arbeidstakeren, og til arbeidsgiveren, for å komme seg raskere tilbake til arbeidet.

Saken fortsetter under annonsen

– Å komme seg tilbake til jobben etter sykemeldingen trenger ikke å ta en evighet. Det viktigste er å være tydelig på hva du orker, og sette klare grenser.

Tips til arbeidstakeren

Endre på det som gjorde deg syk: Å hvile og vente på at du kjenner deg «frisk nok» hjelper kanskje på symptomene, men ikke på årsaken. Får å komme deg videre må du som arbeidstaker ta lærdom av det som gjorde deg syk til å begynne med.

Gradvis opptrapping: Jobb er i seg selv en del av rehabiliteringen, og da er det viktig å venne seg til kravene og oppgavene på en rolig og skånsom måte. Begynn i det små, og trapp opp gradvis.

Sett grenser: Forklar til lederen din hva som fungerer og ikke fungerer, og når du har tatt på deg for mye.

Prioriter din egen helse: Målet med returen er ikke å bli akkurat slik som før – målet er å finne balanse og energioverskudd, så fokuser på det som hjelper deg dit.

Saken fortsetter under annonsen

Tips til arbeidsgiver

Ha en løpende dialog med arbeidstakeren: Utarbeid en klar plan sammen med arbeidstakeren, og gjennomfør oppfølgingssamtaler minst en gang i uka.

Finn de riktige oppgavene: Når en ansatt blir sykemeldt kan det være hen er misfornøyd med arbeidssituasjonen sin. Vurder om det kan være nødvendig å endre på oppgavene og ansvarsområdet til den ansatte.

Gi rikelig med støtte: Tren på å uttrykke støtte til arbeidstakeren i stedet for å bare tenke det. 

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.