Prosjektledere med høy status feiler oftere enn prosjektledere med middels status
Man kunne kanskje tenke seg at prosjektledere som nyter godt av høy status i egen organisasjon også var de som leverte de beste resultatene. Men slik er det nødvendigvis ikke, viser en nederlansk studie gjort av doktorgradsstudent Balazs Szatmari ved Rotterdam School of Management, Erasmus University.
Prosjektledere med høy status på egen arbeidsplass har lettere for å overbevise andre om å investere i et innovativt prosjekt. Den betingelsesløse støtten denne typen ledere har en tendens til å få, kan føre til gode prosjektresultater, men den fører oftere til at prosjektene feiler.
Ifølge denne studien er det prosjektledere med middels status som i snitt leverer de beste resultatene.
Gode selgere
I en artikkel på hjemmesidene til Rotterdam School of Management forklarer Szatmari at innovative ideer ofte møter motstand. Dermed er det prosjektlederens jobb å selge inn ideen til toppledelsen, samt å motivere kollegaer til å slutte seg til prosjektet. I denne fasen hjelper det å ha høy status, eller «sosial kapital» om du vil.
Szatmari viser til at man fra tidligere studier vet at prosjekter som ledes av folk med høy status blir bedømt mindre strengt, og mistenker at disse prosjektene har en tendens til å enten gi kjempegode resultater – fordi folk kaster seg inn i arbeidet med stor entusiasme – eller å feile oftere enn andre prosjekter – fordi folk er mindre kritiske til prosjekter som ledes av folk med høy status. Feil og kritikkverdige forhold overses.
Videospill
I studien sin har Szatmari studert produktutvikling av videospill. Forskeren plukket ut 349 prosjekter – og deres prosjektledere – fra en stor database som dokumenterer utvikling av videspill tilbake til 1972.
Han rangerte kvaliteten på videospillene blant annet ved å se «score» fra kritikere og kunder opp mot prosjektenes budsjetter og hvor innovative spillene var. Prosjektlederens status ble blant annet vurdert ut fra hvor viktige de hadde vært i tidligere prosjekter.