Nysgjerrighet på godt og vondt
Nysgjerrighet kan ta flere former. Også for en leder. Den kan gjøre at du stiller spørsmål, fremmer kreativitet hos dine ansatte og en god problemløser.
Men nysgjerrigheten kan også jobbe mot deg. Kanskje stiller du ikke de riktige spørsmålene. Kanskje oppleves nysgjerrigheten din som et forsøk på å «ta» dine ansatte.
Kunsten er å vite hvordan man utnytter nysgjerrigheten sin til fordel. Det skriver ledelseskonsulenten Marlene Chism til SmartBrief.
-
Hva er intensjonen? De fleste kjenne på kroppen hva intensjonen bak et spørsmål er – fra å motbevise eller avsløre noe, til genuin interesse for å forstå eller lære. Nøkkelen til å avklare intensjonene med seg selv før man stiller spørsmålene. Dersom spørsmålet er bygger på feil grunnlag er det kanskje best å la være.
-
Stille de riktige spørsmålene: Selv om intensjonen er riktig og ekte så er ikke alle spørsmål like, og ikke alle er gode. Et ja-eller-nei-spørsmål som «liker du jobben din?» er rett på sak, og kan i enkelte tilfeller være nødvendig. I noen tilfeller kan det derimot virke støtende. Man må skjønne hva spørsmålet reflekterer, og finne riktig timing. I tilfeller der det nevnte spørsmålet er for direkte kan det være smart å stille et åpnere spørsmål, som «hvordan går det i jobben?».
-
Lytte: Det er en fin balansegang mellom snakking og lytting. Lytter man for lite kan den ansatte oppleve samtalen som uviktig for lederen. Lytter man for mye kan man miste grepet om samtalen, og ende opp med ikke å få avklart det man skulle.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.