Foto

Dreamstime

– Nøkkelen til produktive ansatte

Publisert: 5. september 2017 kl 10.48
Oppdatert: 5. september 2017 kl 11.12

Tradisjonelt sett har produktivitet blitt gjengjeldt med høyere lønn til de ansatte, og samtidig lønnskutt i dårligere og mindre produktive tider.

I 2016 målte Statistisk Sentralbyrå den laveste lønnsveksten i Norge på hele 2000-tallet – det eneste året lønnsveksten har vært under 2 prosent. På andreplass kommer 2015 med rundt 2,5 prosent. Til sammenligning var lønnsveksten 6 prosent i 2008 og nesten 7 prosent i 2002.

De samme trendene har en amerikansk forsker observert i USA. Men hva betyr det når lønnen ikke vokser? Greier vi ikke å investere i ansatte på grunn av tilstanden i omgivelsene, eller lider produktiviteten fordi vi ikke investerer nok i de ansatte, spør Eric Garton, partner in Bain & Company i Chicago og leder for den globale organisasjonen av firmaet.

Han slår et slag for å øke produktiviteten igjen, og til Harvard Business Review skriver han at det finnes tre hovedområder hvor man bør investere for å komme dit.

Lønn

Høyere lønn til de ansatte trenger ikke å gå på bekostning av andre interessenter. Forskning har vist at de aller beste virksomhetene kobler lønn opp mot verdien de ansatte skaper for kunden. Det fører til både bedre kundeopplevelser, bedre resultater for aksjonærene, og bedre lønn for de ansatte, skriver Garton.

Man bør behandle tid på samme måte som penger

Saken fortsetter under annonsen

Tid

Tid er en svært viktig ressurs for de ansatte, spesielt for kunnskapsarbeidere, og har derfor også veldig lett for å lide av underinvestering. Gartons egen forskning viser at mellomledere bare har syv timer i uka med arbeidsro. Resten av timene går med til møtevirksomhet, elektronisk kommunikasjon, og arbeid i bolker på 20 minutter eller mindre. Da blir det vanskelig å være produktiv, skriver han.

Man bør behandle tid på samme måte som penger – med en alternativkostnad, mener Garton. Det betyr at alle ineffektive aktiviteter og møter bør unngås for å gi ansatte tid til å konsentrere seg over lengre tid. Toyota har blant annet hatt stor suksess med denne tenkningen.

I teknologibransjen har det også blitt populært å sette av øremerket tid til de ansatte som de skal bruke på nye ideer.

Energi

Inspirerte ansatte er dobbelt så produktiv som en tilfreds ansatt, og mer enn tre ganger så produktiv som en ulykkelig ansatt, skriver Garton. Det sier litt om hvor viktig det er at en ansatt føler at jobben gir hen energi i stedet for å tappe energi. 

Saken fortsetter under annonsen

Veien dit er lang, men det innebærer å gi ansatte autonomi og ansvar, samtidig som lederen jobber aktivt med å inspirere og skape mening. Samtidig er det viktig at virksomheten satser på de stillingene som kommer til å bli værende gjennom digitalisering og teknologiendringer, mener Garton.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.