Når strategien forsvinner ut av døra
Dét mener Teppo Felin, professor i strategi ved Saïd Business School ved University of Oxford i England.
Neste faresignal er at de medarbeiderne som har gode ideer om strategi, men ikke blir lyttet til, slutter i selskapet – og tar ideene med seg når de forsvinner ut av døra.
Du kan finne råd om strategi i tallrike ledelsesbøker, og det mangler ikke på eksterne konsulenter som tar seg solid betalt for å gi råd om strategi, konstaterer Teppo Felin i en artikkel han har skrevet hos MIT Sloan Management Review. Professoren oppfordrer imidlertid ledere til å være skeptiske til strategiråd utenfra.
«Eksterne strategiråd kan være dyre – og gale», skriver Felin. I verste fall koker rådene ned til generelle selvfølgeligheter som går ut på å utnytte «kjernekomptetanse» eller «synergier».
Disneys feilvurdering
Felin mener at de beste kildene til strategisk innsikt i økende grad er egne ansatte, men hevder at disse ofte blir ignorert.
Professoren bruker John Lasseter, en ung animatør som jobbet for Walt Disney, som ett eksempel. Lasseter forsøkte allerede tidlig på 80-tallet å overbevise ledelsen i Disney om at de måtte ta computer-animasjon på alvor, men ble ikke lyttet til. Han mistet til og med jobben.
Lasseter tok imidlertid ideen med seg videre, og begynte å jobbe i en gruppe som jobbet med computer-grafikk hos Lucasfilm; selskapet som senere skulle bli til Pixar, selskapet som skulle komme til å bli en virkelig mektig aktør innenfor animasjon.
Disney forstod på et tidspunkt at Lasseter hadde hatt rett, og forsøkte å lokke ham tilbake. Men da var det for sent.
I 2006 endte det med at Disney gikk til det skrittet at de kjøpte opp Pixar, og John Lasseter er nå chief creative officer i Walt Disney and Pixar Animation Studios.
Hvem forsvinner? Hvem blir?
Hvem kommer inn i selskapet? Hvem forlater selskapet – og hvorfor? Professor Teppo Felin mener at svar på den typen spørsmål er indikatorer som sier noe om bedriftens fremtidige utsikter, strategi og resultater.
Professoren oppfordrer bedrifter til å gi medarbeidere mulighet til å si hva de mener om strategi, og mener at HR-funksjonen - som har ansvaret for å dyrke fram og utvikle de menneskelige ressursene på best mulig måte - får som oppgave å sikre at medarbeidere blir lyttet til i selskapers strategiarbeid.
Et eksempel på et selskap som har lykkes med å lytte til strategiske innspill fra medarbeidere, er Vale Corp, ifølge Felin. Videospillselskapet ble startet av folk som tidligere hadde jobbet for Microsoft, og gründerne var tidlig opptatt av å trekke medarbeiderne med i strategiske valg. Eksempelvis lar de medarbeidere selv skape eller melde seg frivillig til de prosjektene og mulighetene som de selv finner mest lovende. Praksisen skal også være slik at hvis tre medarbeidere mener det verdt å bruke tid på et spesielt initiativ, så får de mulighet til å gå for det.
Første bud
Bedrifter kan ikke forfølge alle mulige strategiske initiativer samtidig. Men om bedrifter ikke går like langt som Valve i å involvere medarbeidere i strategi, så kan de med fordel utnytte varianter av Valves tilnærming og tankemåte, mener Teppo Felin. Uavhengig av tilnærmingsmåten, mener han at første bud - sett fra et strategisk perspektiv - er å sikre at medarbeidere blir lyttet til.
Ifølge professoren er strategi noe som i økende grad vokser fram i frontlinjene, der hvor medarbeidere jobber i samspill med kunder og teknologi. Et samspill toppledelsen gjerne sitter langt unna i det daglige.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.