Marianne Andreassen tildelt lederpris
Lånekassen blir gjerne løftet frem som en virksomhet som har lykkes med digitalisering i offentlig sektor, et eksempel til etterfølgelse for andre, og i dag vanker det mer heder og ære. HR Norge har valgt å gi HR Norges lederpris 2017 til Lånekassens administrerende direktør, Marianne Andreassen.
Juryen som står bak utdelingen fremhever at Marianne Andreassen som toppleder for Statens Lånekasse har holdt et høyt tempo i gjennomføringen av et omfattende moderniseringsprogram.
«Omstillingsprosessens mål har vært å bedre kundeopplevelsen, og organisasjonen er blitt utfordret underveis gjennom at alle medarbeiderne har tatt i bruk kunstig intelligens for å lære og dermed kunne betjene kundene bedre. IT-plattformen er i dag skybasert, og resultatet kan sees i økt samhandling mellom de ansatte og en stor og økende grad av selvbetjening fra låntakernes side», skriver HR Norges jury i sin begrunnelse.
Organisasjonstilpasning
Allerede tidlig på 2000-tallet fikk Lånekassen beskjed fra Stortinget om at de måtte modernisere, les effektivisere, eller privatisere, konstaterer digi.no i en artikkel om Lånekassens digitale reise. Resultatet ble et moderniseringsprogram. Marianne Andreassen, som tidligere var direktør hos Direktoratet for økonomistyring, kom inn som ny sjef for Lånekassen høsten 2012.
HR Norges jury fremhever i tilknytning til dagens prisutdeling at et grunnleggende tankesett ved omstillingsprosessene i Lånekassen har vært å gjennomføre tilpasning i organisasjonen samtidig med tjenesteutviklingen, i motsetning til å vente til alle tjenester er utviklet og deretter tilpasse organisasjonen. Metoden gir store fordeler, mener HR Norge, men er også krevende, spesielt i opp mot organisasjonen, som har vært gjennom nedbemanning og organisatoriske endringer.
«Marianne Andreassen har evnet å få tillitsvalgte og øvrig i organisasjon med seg og har dyrket fram en kultur, hvor en sunn, og det hun selv beskriver som «levende uenighet» får blomstre og bidra til utviklingen av organisasjonen til kunder, medarbeidere og samfunnets beste», heter det i juryens begrunnelse. De beskriver Andreassen som en uredd leder med stor gjennomføringskraft og med et klart syn på hva som kreves. En leder som «står løpet ut». Når en prosess er besluttet, så gjennomføres den.
- LES OGSÅ: IKT, innovasjon og produktivitet
Politikerne setter rammene
HR Norge fremhever at Andreassen har vist at det er mulig å være innovativ i en sektor hvor rammene settes av politikere på Stortinget. De viser til at Andreassen definerer sitt handlingsrom på en tydelig måte; hun ser hva som er mulig innenfor de rammene som er lagt. Juryen fremhever videre at hun er dyktig til å spille på lag med det politiske systemet: «Hun ser – og får også sine interessenter til å se – hvordan teknologi og digitalisering er en forutsetning for at vi skal øke produktiviteten i offentlig sektor og for samfunnet som helhet».
Andre sider juryen mener kjennetegner Andreassen som leder er hennes evne til å motivere ansatte til å bli med på det som kan være upopulære tiltak, evnen til å lytte og til å skape dialog samt evnen til å formidle strategi. Hun beskrives også som en leder med høy integritet og etisk bevissthet.
– Et forbilde
HR Norge har siden 1989 delt ut HR Norges Lederpris, en pris som tidligere ble kalt «Kunsten å Lede». Formålet med prisen er å framheve sammenhengen mellom godt lederskap av mennesker og gode resultater for virksomhetene.
«Årets vinner av HR Norges Lederpris er en verdig vinner og et forbilde for hvordan lederskap i omstilling skal utøves, ikke bare for kolleger i offentlig sektor, men i alle sektorer», skriver HR Norge i begrunnelsen.
Årets jury har bestått av:
· Trude S. Husebø (leder) HR Direktør Skuld
· Vibeke Hammer Madsen, Administrerende direktør, Hovedorganisasjonen Virke
· Ingar Skaug, tidligere konsernsjef Wilh. Wilhelmsen
· Håvard Berntzen, leder produktområde kompetansetilbud, HR Norge