– Kjerneoppgaven er ikke noe som skal skrives ned på en plakat og leses
Det snakkes mye om kjernevirksomheten. Det er dette som er virksomhetens hovedoppdrag, her verdiskapningen skal komme. Man kan outsource mye, men akkurat kjernevirksomheten bør man holde tett.
Direktør i det danske konsulentfirmaet Dogmekompagniet, Anders Seneca, har imidlertid et litt annet syn på det, og til Væksthus for Ledelse gir han noen råd om hva man bør tenke på når man skal ta grep om kjerneoppgaven sin.
Kjerneoppgaven er ikke en definisjon
Kjerneoppgaven er ikke noe som skal skrives ned på en plakat, leses, og deretter utrette mirakler. Kjerneoppgaven skal løses, og det betyr at man hele tiden må stille spørsmål med hva den er. Det er denne kontinuerlige reflekteringen om strategi og mål som fører til en felles forståelse av hva kjerneoppgaven er, sier Seneca.
Led etter kjerneoppgaven
Den utøvde ledelsen må stå i stil til kjerneoppgaven. Det er ikke noe poeng i å definere kjernevirksomheten, og lede etter helt andre prinsipper, sier Seneca.
Men kjerneoppgaver og arbeidsoppgaver er forskjellige ting. Kjerneoppgaven er totalen når alle de ulike arbeidsoppgavene blir lagt sammen. Da er det ifølge Seneca viktig at man leder etter kjerneoppgavene, slik at medarbeiderne vet hvordan deres arbeidsoppgaver påvirker helheten.
Samtidig må de enkelte arbeidsoppgavene optimeres. Løser man arbeidsoppgavene godt, er man sannsynligvis også på god vei mot å løse kjerneoppgaven, gitt at det er samsvar mellom disse to.
– God prioritering er nedprioritering
Hvis noe er kjernevirksomhet, så hører det til bildet at noe annet er mer perifer virksomhet. I noen tilfeller kan det derfor bety at man må prioritere ned enkelte perifere oppgaver for å løse kjerneoppgavene bedre.
En virksomhet kan ikke gjøre alt. God prioritering er derfor også nedprioritering, sier Seneca.
Kjerneoppgaven er ikke et prosjekt
Mange virksomheter benytter seg mer og mer av prosjektorganisering. Men hvis all utvikling skjer i prosjekter, kan det bli vanskelig å holde oversikten over hva kjernevirksomheten er.
Det er viktig at man innser at kjerneoppgavene ikke er et prosjekt, men en kontinuerlig refleksjon av hva man prøver å lykkes med, og hvordan man kan gjøre det på best mulig måte, mener Seneca.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.