Kjedet seg til konflikter
Forskerne besøkte en basecamp på 5500 meter høyde, et sted hvor ekspedisjonene som var på vei til Mount Everest måtte ta seg en god pause for å venne seg til høyden. Det kunne ta uker før de gjorde sitt første forsøk på nå toppen. Det ble mange stillestående og kjedelige dager i leiren, og ifølge den svenske arbeidslivsavisen Arbetsliv observerte forskerne at de første irritasjonene i gruppa oppstod bare etter noen dager. Deltagerne irriterte seg over små ting hos hverandre. De stilte også spørsmål ved ekspedisjonslederen, en erfaren leder, og lurte på hvorfor de måtte vente når de så andre grupper gå forbi.
- LES OGSÅ: Teamarbeid. Bli smartere sammen
En slags normalitet
Deltagerne i gruppa var frustrerte, og men ekspedisjonslederen var erfaren, og sørget for å etablere noen daglige rutiner. Han arrangerte også aktiviteter mens de ventet. Det kunne være en liten fjelltur, en feiring av en merkedag, filmkvelder eller å hilse på grupper i andre telt.
Markus Hällgren, professor ved Umeå universitet, sier til Arbetsliv at ekspedisjonslederen gjennom aktiviteter og sosialt samvær skapte en slags normalitet som involverte alle. Dette inkluderte kontakt med ukjente mennesker. Ifølge professoren ga dette en god gruppedynamikk.
- SE VIDEO I LEDEBIBLIOTEKET: Hvordan får man et team til å fungere best mulig?
Felles møtepunkter
Det kan stilles spørsmål ved om enkelterfaringer fra andre arenaer – som fjelleksepedisjoner – overhodet har noen overføringsverdi til arbeidslivet. Professor Hällgren argumenterer på sin side for at observasjonene de gjorde på basecampen viser hvor viktig det er at en arbeidsgruppe ikke havner i kjedsomhet. Han slår også et slag for det han omtaler som gruppeforsterkende øvelser på arbeidsplassen. Det kan være å feire en bursdag eller gruppens fremgang. Han mener at felles tradisjoner og rutiner er viktige på en arbeidsplass; det være seg en felles torsdagskaffe – eller et annet felles møtepunkt.