Hvor vanskelig kan det være å være leder?
Hvorfor er det så stor forskjell på idealene om godt lederskap og det lederskapet som utøves i virkeligheten ute på arbeidsplassene? Julian Birkinshaw, professor ved London Business School, kom for noen år tilbake ut med boken «Bli en bedre sjef. Hvorfor god ledelse er så vanskelig». I et innlegg hos London Business School Review skriver han om samme tematikk. «De fleste av oss liker å tro at vi ville vært gode ledere - helt til vi finner oss selv i rollen og kommer i vanskeligheter», innleder professoren, som viser til at det i teorien ikke skal være så vanskelig å være leder.
Gap mellom liv og lære
Han minner om at det er ganske stor enighet om at gode ledere er ledere som gjør medarbeidere i stand til å gjøre jobben sin på best mulig måte. Han fastslår at god ledelse av andre i bunn og grunn ikke handler om å være smart, høyt utdannet og ha mye kunnskap. Gode ledere legger forholdene og rammene til rette for at andre kan gjøre en god jobb, de gir folk frihet til å løse oppgaver slik de selv ønsker det, de gir utviklingsmuligheter og de bidrar til at arbeidet føles meningsfullt.
Høres det lett ut? Problemet er ifølge professoren at det i praksis et stort gap mellom hva ledere vet at de bør gjøre og hva de faktisk gjør. Hos London Business School Review peker han blant annet på følgende to hindringer for godt lederskap:
- LES OGSÅ: Når lederen er flaskehalsen
Lederboblen
Du som leder vet for lite om hva som egentlig foregår i egen bedrift. Det er ikke sikkert folk forteller deg alt direkten selv om du spør. En måte å komme nærmere medarbeiderne på, kan være å selv bruke litt tid på å jobbe ved «frontlinjen», invitere til noen uformelle lunsjer eller å fra tid til annen ha møter med folk som jobber et par nivåer under deg - uten å ha med nivåene imellom, mener Birkinshaw.
Fornuft og følelser
Vi liker å tenke at vår rasjonelle hjerne styrer oss, men faktum er at den irrasjonelle delen av hjernen ofte tar over, påpeker professoren. Selv om du vet at det beste er å gi folk rom og oppmerksomhet, og å være forsiktige med å dømme - er det naturlig for deg å gjøre det stikk motsatte. De fleste ønsker å ha kontroll. Vi liker å vite at de som jobber for oss gjør ting på riktig måte. Så selv om du vet at det beste er å gi folk stor frihet i å jobbe med prosjekter, så føler du kanskje for å blande deg inn hvis du ser at de gjør noe som føles galt. Ledelse handler ifølge Birkinshaw imidlertid ikke bare om å forstå medarbeiderne bedre, men også om å forstå seg selv bedre. Det gjelder å se det når man sklir over i en type ledelse man egentlig ikke vil bedrive, og å lære seg noen teknikker for å gjøre en bedre jobb. En god leder kjenner sine styrker og svakheter, fastslår professoren.
- LES OGSÅ: Slik delegerer du på en god måte
Gi slipp - gripe inn
Birkinshaw mener at det å være en god leder handler mest om å gi slipp, men understreker at du noen ganger må gripe inn. Noen ganger er situasjoner så tvetydige at det ikke blir riktig å forsøke å sette andre i stand til å finne riktig svar. I slike situasjoner handler gode ledere selv.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.