Ifs kundesenter i Sarpsborg hadde opp imot 30 prosent sykefravær på det høyeste. Illustrasjonsfoto.

Foto

David Asch | Dreamstime

– Detaljstyring skapte 20 prosent sykefravær

Publisert: 23. januar 2017 kl 10.09
Oppdatert: 23. januar 2017 kl 10.15

Etter omleggingen har sykefraværet gått fra 20 prosent til én prosent.

– Det er mindre stress og press nå, og vi får jobbe mer i fred. Fokuset er snudd fra å selge et visst produkt til å avdekke hva kunden faktisk trenger. Nå er vi mer rådgivere enn selgere, sier Kristine Storbakken til Finansfokus. Hun forteller at hun før hun var ute i foreldrepermisjon vurderte å bytte jobb. Det gjør hun ikke lenger.

– Ansatte ved best

Våren 2015 var det andre tider i Ifs kundesenter. Arbeidsdagen var preget av detaljstyring. De ansatte jobbet etter daglige og ukentlige salgsmål; ledelsen etter budsjetter. Alle ble behandlet likt. Følgelig lå sykefraværet stabilt på 20 prosent. I noen perioder på så høyt som 30 prosent.

Leder for kundesenteret i Sarpsborg, Nils Heward, innrømmer at det ikke var et godt sted å jobbe:

– Vi hadde nødt til å ta grep. Vi stoppet opp, og gikk inn for å bli kjent med våre ansatte og la dem utforme veien videre. Det er ansatte i førstelinjen som ser hvilke behov som finnes, og hva kundene trenger for å være fornøyde, sier han til Finansfokus.

Bort falt salgsmålene og bort falt bjelleringingen. Noen parametere blir fortsatt målt, som kundetilfredshet – men målingene brukes ikke som et daglig styringsverktøy, men som grunnlag for utviklingssamtaler.

Saken fortsetter under annonsen

Rød-gul-grønn

If har i dag et systematisk sykefraværsarbeid. De ansatte deles inn i tre kategorier. I grønn kategori er alt som det skal. I gul kategori har de ansatte en risiko for å utvikle et langtidsfravær. Kanskje har de tiltakende korttidsfravær eller har gått gjennom livsforandringer den siste tiden. I rød kategori er sykefraværet et faktum.

Dette arbeidet innebærer at ledelsen må kjenne sine ansatte godt, og vite hva som beveger seg ute i organisasjonen. If er også en IA-bedrift (inkluderende arbeidsliv), og følger opp sine sykemeldte ansatte godt.

– Vi jobber mye med tilrettelegging for å få folk til å være så mye som mulig i jobb. I tillegg oppmuntres de som er borte, til å komme innom og ta en kaffe, bare for å beholde kontakten med arbeidsplassen. Vi prøver å se på årsaken til sykefraværet og å finne gode løsninger der det er mulig. Det er også et tett samarbeid med fastlege og Nav, sier Herward. 

Les mer om sykefravær og Inkluderende Arbeidsliv

 

IA-avtalen
søn 20.02.2022 23:47

Avtalen om inkluderende arbeidsliv ble vedtatt i 2001, og har som overordnede mål å bedre arbeidsmiljøet, styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.

Delmål 1: 20 prosent reduksjon i sykefraværet

  • Halvveis til målet
  • Ingen utvikling siste fem årene
  • Store forskjeller mellom kjønn, fylker og næringer

Delmål 2: Redusere frafall og øke sysselsettingen for personer med nedsatt funksjonsevne

  • Nesten ingen endringer i utviklingen over tid
  • Andelen unge (18-29) som får arbeidsavklaringspenger og uføretrygd har økt fra 2010

Delmål 3: Forventet yrkesaktivitet etter 50 år skal økes med 12 måneder sammenlignet med nivået i 2009

  • 0,1 årsverk gjenstår til målet
  • Innenfor rekkevidde i inneværende periode (ferdig i overgangen 2018/19)
  • Yrkesaktiviteten har økt med 2,2 årsverk siden 2001, og er på sitt høyeste nivå noen gang, med 11,8 forventede årsverk etter fylte 50
  • Dette skyldes bl.a. økt levealder, bedre helsemessige forutsetninger, høyere utdanningsnivå, pensjonsreformen og endrede holdninger

LES: Alle våre saker om IA-avtalen

Kilde: regjeringen.no, IA-rapporten 2017