– Et skrik fra navlen
Ledelsesprofessor og psykolog Jan Ketil Arnulf ved BI rister lett på hodet av Charlotte Mandrups hovedbudskap. Han påpeker at det er lett å si at folk skal skjerpe seg og fikse sine problemer på egenhånd.
– Det er et prinsipielt livssynsstandpunkt, men det er vanskelig å si hva dette betyr i praksis, sier han.
Ifølge Arnulf er realiteten en helt annen. Vi har verken blitt føleriets gisler eller så selvstendige og uavhengige som Mandrup hevder.
- Les også: – Bør håndteres i fellesskap
– I den virkelige verden blir vi strengt styrt av KPI-er. Jeg og mine kolleger jobber masse overtid, og det stilles harde krav til oss. Det er store flotte ord Mandrup slår om seg med, men jeg er usikker på hvor hun har tallene fra som sier at folk sliter så mye mer i dag, poengterer han.
– Ingen enkle svar
Arnulf stiller spørsmål ved hvilken verdi infromasjonen til Mandrup har, og at det er vanskelig å ta stilling til dette, sammenliknet med tall fra NAV og annen arbeidslivsforskning her hjemme.
– Vi har en fundamentalt ulik yrkeshverdag, og mange mennesker har opplevd et bortfall av konkrete stressmestringsteknikker. Da er det viktig å kjenne kombinasjonen av krav og mulighetene man har for å kunne innfri på jobben, sier han.
- Les også: – Begge parter har en fordømt plikt
Han har jobbet med klinisk psykologi i mange år. Én av erfaringene han har gjort seg handler om at folk ikke blir syke av problemer i arbeidslivet, dersom de har anledning til å mestre dem.
– Frykt er dårlig psykologi. Legene sier at det som oftest finnes underliggende årsaker til sykdom. Det er alltid lurt å ta seg sammen, men det vet jo alle. Alt av frykt bunner i psykologisk tematikk. Samtidig er folk redde for så mangt, forteller han.
– Store ambisjoner og vage tanker
Arnulf synes fokuset til Mandrup vitner om et manglende ønske om å sette seg inn i hva folk har forsket på over lang tid.
– Det finnes gode fagmiljøer som har gjort mye mer verdifulle funn enn Lifemastering-miljøet. Dette er ikke noen kritikk til sistnevnte miljø, men samtidig kan ikke 130 års forskningserfaring ignoreres, understreker han.
I den virkelige verden blir vi strengt styrt av KPI-er
Arnulf karakteriserer Mandrups utspill som et skrik fra navlen, og etterlyser mer informasjon om kombinasjonen av krav og muligheten for å kunne innfri.
– Jeg mistenker at folk som omfavner disse teoriene gjør dette først og fremst fordi de har lyst til å høre det. Folk blir rett og slett ikke syke, dersom de har anledning til å mestre situasjonen. Dette er snakk for menigheten, sier han.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.