Foto

Anyaberkut, Dreamstime

Et par råd om å håndtere stress når det topper seg på jobben

Publisert: 11. desember 2017 kl 10.04
Oppdatert: 11. desember 2017 kl 14.45

Når det av ulike årsaker har tårnet seg opp med arbeid og stress på jobb, gjelder det å holde fokus – og å håndtere sitt eget energinivå. Det skriver coach og lederutvikler Amy Jen Su i et innlegg på hjemmesidene til Harvard Business Review.

Hun gir i innlegget blant annet følgende tips for å mer kontroll på eget energinivå i stressende perioder:

Ikke gå i «offer-fella» og tro at du ikke har noen valg eller at du ikke har kontroll

  • Aksepter situasjonen 
    Når en «akutt-situasjon» slår inn kan være fristende å forsøke å la være å forholde seg til det hele, påpeker Jen Su. For vi vil jo helst ha en roligere hverdag. Men - konsekvensen av å skyve ting unna, kan bli at man istedenfor å være til stede i situasjonen tapper seg selv for energi ved å bruke tid på å gruble over situasjonen. Forsøk å forholde deg bevisst til situasjonen slik den er. Da blir det også lettere å gå fra ord til handling.
     
  • Observer og sett ord på underliggende følelser
    Når stresset topper seg på jobben, kan de negative tankene lett komme rekende. Kanskje tenker du at du ikke gjør en god nok jobb. Kanskje tenker du at du ikke vet om du klarer å få gjort alt. Kanskje tenker du at du ikke strekker til verken på jobb eller hjemme ... For håndtering av negative tanker,  henter Amy Jen Su frem noen råd gitt av David Rock, som står bak boken «Your Brain at Work». Et av dem er å sette ord på følelsene istedenfor å fornekte dem; ved å bruke en «merkelapp» bestående av et ord eller to. Et eksempel kan være «press». Andre eksempler er «skyld» og «bekymring». Rock mener, med bakgrunn i egne studier, at denne øvelsen bidrar til å redusere spenningsnivået i flukt-eller-slåss-systemet i hjernen (en vanlig reaksjon ved stress) og i stedet aktiverer andre deler av hjernen.
     
  • Bevar dømmekraften og en god måte å jobbe på
    Å akseptere situasjonen og sette ord på følelsene som oppstår, kan bidra til å redusere angsten som kan oppstå når situasjoner spisser seg til på jobb. Dette er viktig, skriver Amy Jen Su, og viser til forskning gjort ved University of Pittsburgh som viser at angst påvirker våre kognitive funksjoner, herunder det som gjør at vi tar gode og sunne beslutninger. Ikke gå i «offer-fella» og tro at du ikke har noen valg eller at du ikke har kontroll, råder Jen Su. Hennes råd er å prioritere oppgaver med hard hånd, og at man legger inn tid til å ta vare på deg selv der man kan. 
  • SE OGSÅ DAGENS PERSPEKTIVS VIDEO OM SELVLEDELSE: 

Hvorfor skal ledere drive med selvledelse?

Tom Karp, professor ved Høyskolen Kristiania og forfatter av boken »Til meg selv. Om selvledelse»:

Saken fortsetter under annonsen

Se hele flere videoer om selvledelse, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.