DNV GL: – Standarden må oppdateres
Prosesskonsulent Frode Dale går hardt ut mot sertifiseringsordningen til DNV GL i Dagens Perspektiv i dag.
- BAKGRUNN: – Hallo, kan jeg få et svar...
Her svarer ansvarlig for ordningen, Lin Hammer, på kritikken:
– Funnene i Kandidatopplevelsen 2016 forteller oss at det er viktigere enn noen gang å sikre kvalitet i hele rekrutteringsprosessen, fra jobbanalysen til introduksjonsprogrammet. Dersom bedriften har sikret gode systemer og kvalitetssikret kompetansen til personer og verktøy som brukes i rekrutteringsprosessen, sparer man tid og penger og unngår feilansettelser uavhengig om rekrutteringen gjøres av egne eller innleide ressurser, sier Lin Jacobsen Hammer, Head of Sections, Person Certification og Training i DNV GL Business Assurance Norway AS.
Hammer forteller at DNV GL tilbyr flere frivillige sertifiseringsordninger som kvalitetssikrer rekrutteringsprosessen. Som uavhengig sertifiseringsorgan sertifiserer de personer, rekrutteringspersonell og testbrukere, tester og forholdet mellom partene i en rekrutteringsprosess.
– Rammeverket for tjenestene utarbeides og vedlikeholdes av sertifiseringskomiteen for tjenesten, som er satt sammen av interessenter fra det aktuelle fagområdet, sier hun.
Sertifiseringsordningen for rekrutteringspersonell ble opprettet i 2011 og standarden, som nå er under revisjon i sertifiseringskomiteen, ble sist oppdatert i 2013. En høringsgruppen med over 30 ulike organisasjoner i det norske markedet deltok med innspill.
Det er i dag 326 sertifiserte rekrutteringspersonell i Norge og Sverige. Alle sertifikatinnehaverne har deltatt på et kursopplegg som sikrer at de møter kompetansekravene i standarden.
– Påstanden om at DNV GL «lokker med et sertifikat etter et to dagers kurs» tilbakevises med bakgrunn i at kursene som fører til kvalifikasjon for å kunne ta eksamen, tilbys av eksterne parter som har søkt om- og fått sin opplæring godkjent av DNV GL. Innholdet i kurset må dekke kravene til kompetanse i standarden. De ulike leverandørene leverer kursene med ulike antall dager før deltakerne blir tilbudt å gjennomføre en eksamen fra DNV GL som, ved bestått, fører til en sertifisering. Som sertifisert rekrutterer får du et sertifikat og mulighet til å bruke sertifiseringsmerket knyttet til tjenesten, påpeker Hammer.
Hun forteller at alle sertifiserte rekrutterere leverer årlig rapport på at de vedlikeholder sin kunnskap og har oppdatert seg på ny kunnskap innen fagområdet samt vært involvert i minst 10 rekrutteringsprosesser. Har de mottatt klager skal dette rapporteres. Både eksamensresultatene og rapportene gir innspill på hvordan ordningen utvikler seg, og blir tatt med tilbake til sertifiseringskomiteen som bestemmer når rammeverket skal endres.
– Den årlige avgiften fra sertifikatinnehaverne brukes til å markedsføre, vedlikeholde og utvilke ordningen. Påstanden om at DNV GL har blitt en «pengemaskin» tilbakevises med bakgrunn i at mer enn 80 prosent av selskapets fortjeneste blir ført tilbake til videreutvilking av selskapet og dets tjenester, utdyper hun.
I 2011 var målet at standardisering skulle bidra til blant annet kompetanseheving og profesjonalisering av personer som jobber med rekruttering og rekrutteringsbransjen generelt. Intensjonen var å sikre et minimumsnivå for utøvelsen av rekrutteringsfaget.
– Kandidatopplevelsen 2016 bekrefter det våre sertifiserte rekrutterer har fortalt oss, og som sertifiseringskomiteen jobber med: at standarden trenger å oppdateres for å ivareta kandidaten og bedriftens behov for å i enda større grad bidra til gode rekrutteringsprosesser som ivaretar kandidaten og verdiskapning for bedriften, avslutter hun.