Foto

Brooke Lark / CC

Kvinnelige toppledere

Danmark viser Norge «baghjulet»

Publisert: 23. oktober 2017 kl 09.13
Oppdatert: 23. oktober 2017 kl 09.14

«Danmark giver Norge baghjul i bestræbelsene på at få flere kviner ind i bestyrelseslokalerne og på chefgangene.»

Det skriver underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, i Politiken som sitter på ferske tall fra sin egen undersøkelse. Gjennomgangen viser at andelen kvinner i styrene ligger høyere i Danmark enn i andre europeiske land.

Fortsatt ligger Danmark bak Norge i andelen kvinner i ledelsen. I Norge er det om lag 20 prosent kvinner i toppledergruppene. 7,5 prosent av konsernsjefer er kvinner , mens 11,5 prosent er styreledere. Den gjennomsnittlige kvinneandelen i styrene er på 28 prosent (18 prosent i styrer uten lovkrav og 39 prosent i styrer med lovkrav, altså allmennaksjeselskaper)

Men Dansk Industris undersøkelse viser at utviklingen går raskere i Danmark. Nå er 26,4 prosent av danske styremedlemmer kvinner. Og andelen kvinner i topplederstillinger har økt fra 7 til 12 prosent mellom 2002 og 2015. Kjønnsbalansen i toppledergruppene er ifølge DI på 21 prosent.

Debatten om styrekvoter har gått varm i Danmark i mange år, og DI har ikke alltid snakket varmt om den norske ordningen. Det gjør heller ikke Rønhof denne gangen.

I kronikken peker hun på forskjellen mellom selskaper med og uten lovkrav og at kvotene ikke har ført til flere kvinner når frem til direktørstillingene - noe som i sin tid var et viktig argument for innføring av kvotene for snart 10 år siden.

Mens Norge hadde 400 ASA ved innføringen av kvinnerkvoter, er det kun 213 igjen i dag. Og det er i selskaper med lovkrav at kvinnene har slitt mest med å få direktørstillinger.

Saken fortsetter under annonsen

Rønhof peker på at dansk lovgivning ser ut til å fungere bedre. I Danmark har man en lov om kjønnsbalanse i både ledelse og styre som lar selskapene selv sette seg mål på området.

Loven blir for tiden evaluert.