Foto

Sergey Khakimullin, Dreamstime.com

10 vanlige beslutningsfeil

Publisert: 26. april 2017 kl 08.26
Oppdatert: 26. april 2017 kl 08.28

Miguel Angel Arino, professor ved IESE Business School, og Pablo Maella, seniorforeleser ved IESE, har skrevet bok om feil det er vanlig å gjøre i beslutningstaking, og alle de tre allerede nevnte «feilene» har fått plass på 10-på-topp-listen deres.

I et innlegg hos IESE Insight presenterer Arino og Maella en smørbrødliste over det de hevder er de ti vanligste feilene vi gjør når vi tar beslutninger. Tanken er at hvis vi vet om og kjenner til vanlige feilslutninger, så kan vi kanskje unngå noen av dem i fremtiden. Her er de to IESE-akademikernes liste i oppsummert versjon:

  • LES OGSÅ: Brysomme beslutninger
     
  • Perfeksjon
    Å hige etter den perfekte beslutning medfører ofte unødvendig mye press og kan ifølge forfatterne også føre til at vi blir helt paralysert av all analyseringen. Rådet er: Aksepter at det å ta en beslutning innebærer risiko. Husk også at vi det å gjøre feil er en del av det å lære.
     
  • Vi innser ikke realitetene
    Vi har en tendens til å blande sammen ønsketenkning og realiteter. Eksempelvis kan vi ha vanskelig for å se andre løsninger når vi først har gjort oss opp en mening. Vi har også en tendens til å overvurdere de positive sidene ved det vi har bestemt oss for, mens vi undervurderer de negative sidene. Råd: Forsøk å skille fakta (objektivt) fra meninger (subjektivt).
     
  • Selvbedrag
    Måten informasjon presenteres på påvirker beslutninger. Sannsynligvis vil flere pasienter velge operasjon hvis de får vite at overlevelsesprosenten er 68 prosent, enn hvis de får vite at 32 prosent dør. Råd: Let etter alternativer og vurder dem fra ulike ståsteder.
     
  • Vi følger flokken
    Å gjøre som de andre er lettere, og kan kanskje bidra til at vi unngår å sette oss selv i forlegenhet. Vi liker å gjøre som de andre, selv om de er på vei mot stupet. Råd: Vurder noen flere alternativer.
     
  • Vi har det for travelt og tar for stor risiko
    Vi liker å få ting unna, men ta deg tid til å spørre deg selv om dette faktisk er en hastesak. Hastverk kan medføre unødvendig høy risiko.
     
  • Vi stoler for mye på intuisjonen
    Intuisjon kan ha noe for seg, men hvis vi lar den utkonkurrere analytisk tekning kan det føre til at vi gjør feil, argumenterer Arino og Maela. Råd: Bruk lav-kost eksperimenter til å teste problemstillinger.
     
  • Vi forelsker oss i egne ideer
    Det er vanskelig å endre på en beslutning, selv om den er gal. Vi liker rett og slett ikke å innrømme at vi har tatt feil.
     
  • Vi er lite opptatt av konsekvenser
    Noen ganger er vi for lite opptatt av konsekvenser, alternativt er vi oppmerksomme på de mest opplagte konsekvensene, men overser sideeffekter som også kan forårsake problemer.
     
  • Vi legger for stor vekt på konsensus
    Vi tenker gjerne at gruppebeslutninger blir bedre, men det er ikke alltid slik. En av grunnene til dét at folk ikke nødvendigvis sier det de mener. Råd: Diskuter med folk som er villige til å stille spørsmål ved argumentene dine.
     
  • Vi følger ikke opp beslutninger på en god nok måte
    Beslutningen er bare første steg. Deretter følger gjennomføring og målinger. Råd: Tenk igjennom hvordan beslutningen skal gjennomføres. Hva kan du selv gjøre? Hvilke behov og interesser har andre aktører?
     
  • LES OGSÅ: Tilfeldighetene påvirker oss mer enn vi tror
     
Saken fortsetter under annonsen
Lederbibliotek
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.