– Vi trenger yngre styrer i det 21. århundre
I løpet av 2020 vil halvparten av den globale arbeidsstyrken bestå av millennials. Samtidig hadde halvparten av styrer i USA i 2008-2014 ledere som var mellom 60-69 år. Alderen på styreledere går opp, ikke ned. Det blir færre 40-50-åringer og flere på 70 år og over.
Det er Rajeev Peshawaria som lar tallene tale for seg selv. Han er administrerende direktør i Iclif Leadership and Governance Center i Kuala Lumpur og bidragsyter i næringslivsavisen Forbes.
I Forbes forteller han om en paneldiskusjon han deltok i etter hans innlegg om kjønnsbalanse i styrer. De andre paneldeltakerne var helt enige i at man måtte få flere kvinner inn i styrene, men da praten kom inn på aldersforskjeller, var Peshawaria plutselig alene i sitt syn.
«Det finnes ikke noe substitutt for kunnskap og erfaring man har skaffet gjennom en livstid» sa de andre.
Demokratisert kunnskap
Peshawaria er ikke enig. Han er selv ingen ung mann, men innser at tiden er inne for en radikal nytenkning rundt aldersbalansen i styrer.
Han peker på noen fundamentale forandringer som har skjedd i løpet av de siste 10-15 årene som årsaken til det. En av dem er at kunnskap blitt demokratisert.
Peshawaria viser til at man før i tiden i større grad måtte ha mange års utdanning for å faktisk kunne et fag. Man måtte pugge og memorere. I dag er imidlertid kunnskap tilgjengelig når som helst og hvor som helst, og, ikke minst, den er gratis. Hvordan folk utvikler seg og lærer er i endring, sier han.
Overvekt av eldre i norske styrer
Norske styrer har heller ingen aldersbalanse å skryte av. Nesten tre fjerdedeler av styremedlemmene er over 45 år i 2016.
SSBs statistikk over aldersbalansen i norske aksjeselskap:
Av daglige ledere i norske virksomheter er det også flest eldre. Over halvparten er i aldersgruppa 45-66 år.
Lære av millennials
Lederrollen som mentor og en som «viderefører kunnskap» er endret. I dag må lederen i større grad være en hjelper, en som veileder sine medarbeidere i jungelen av tilgjengelig kunnskap. Kort sagt, «the Guru is dead. Long live Google».
Peshawaria spør: I en verden som er i konstant og hurtig forandring, er de gamle styremedlemmenes livsvisdom virkelig så relevant for den yngre generasjonen? Svarert er sammensatt, men direktøren innser at kunnskapen ikke bare kan gå en vei, fra de eldre til yngre, men at eldre også har mye å lære av millennials.
«Jo fortere vi kvitter oss med utdatert tenkning, jo bedre. Jo fortere vi balanserer styrer med tanke på kjønn og alder, jo bedre», skriver han.
-
Født mellom 1981-2000.
-
De er «digital natives». Det vil si at de har vokst opp i en verden med internett og digitale verktøy.
-
De lærer, handler og lever forskjellig fra deres foreldre og besteforeldre.
-
Millennials utgjør det største segmentet av den amerikanske befolkningen.