4 selskaper har fått ny toppsjef
Utskiftningen av toppsjefer i de 50 største selskapene på Oslo Børs har vært relativt lav i 2016.
Les også: 48 toppsjefansettelser: 0 kvinner
Alt snakket om usikre tider til tross, toppsjefene i denne buketten av selskaper ser ut til å sitte relativt trygt. Bare fire av 50 selskaper har fått ny toppsjef.
Generasjonsskifter
Av disse skiftene, ser tre ut til å være klare generasjonsskifter. Sverre Valvik (67) i Arendals Fossekompani hadde vært øverste leder i selskapet i hele 25 år da han tidligere i år overlot stafettpinnen til Jarle Roth, som kom fra stillingen som toppleder i Eksportkreditt Norge.
I Kongsberg Gruppen har Walter Qvam takket av i tråd med en tidligere inngått avtale om at han kunne gå av ved fylte 63 år. Ny sjef i Kongsberg Gruppen er Geir Håøy.
I SalMar har Leif Inge Nordhammer sluttet som toppsjef i selskapet for andre gang. Han ga seg første gang i 2011, men gjorde comeback da hans etterfølger Yngve Myhre sluttet etter tre år.
Selskapene vrir kanskje satsingen litt, men foretar seg ikke noe revolusjonerende
Denne gangen etterfølges Nordhammer av Trond Williksen, tidligere toppleder i Akva Group.
I det fjerde lederskiftet, i TGS-NOPEC Geophysical Company, ble Robert Hobbs (53) etterfulgt av Kristian Johansen (45), som kom fra stillingen som driftsdirektør i samme selskap.
TGS-finansdirektør Sven Børre Larsen har i forbindelse med lederbyttet uttalt til TDN Finans at Hobbs ønsket å trappe ned.
Går for stabilitet
Selv om vi hører mye om dårlige tider i oljebransjen, som er viktig for norsk økonomi, ser det altså ut til at topplederne i de største selskapene på børsen sitter relativt trygt.
Når utskiftningen er såpass lav, tror Mette Krogsrud i Korn Ferry Norge at det kan være to årsaker til det.
Snittalder: 52 år
- Ved utgangen av 2016 er snittalderen på toppsjefene i de 50 største selskapene på Oslo Børs 52 år.
– Styrene kan være fornøyd og ha stor tillit til de lederne de har. Det kan være slik at selskapene har bedre ledere som sitter lenger. En annen årsak kan være at sentimentet i næringslivet nå, på grunn av den lave oljeprisen, er forsiktighet. Man ønsker stabilitet fremfor å sette i gang de store endringene.
Ole Petter Melleby i Isco Groups generelle erfaring er at styrene kjører med det mannskapet de har så lenge selskapet går bra eller ok.
– Ut fra det ville jeg forventet høyere utskiftningstakt i selskaper tilknyttet olje og offshorevirksomhet, men ikke i de andre bransjene. Selskapene vrir kanskje satsingen litt, men foretar seg ikke noe revolusjonerende.
Fra egne rekker
Når de største selskapene på børsen først skifter ut toppsjefen, går flertallet for en intern kandidat. 66 prosent av de 50 største selskapene på Oslo Børs har i skrivende stund en toppsjef som er rekruttert internt.
Krogsrud mener dette er et tegn på at selskapene begynner å lykkes med etterfølgerprosessene sine.
Interne opprykk
- 66 prosent av de 50 største selskapene på Oslo Børs har i dag en toppsjef som er rekruttert fra egne rekker.
- I løpet av 2016 har det vært fire toppsjefansettelser. To av selskapene valgte en intern kandidat. To valgte en kandidat utenfra.
Når de største selskapene på Oslo Børs foretrekker interne kandidater, følger de samme strategi som de 2500 største globale selskapene i verden.
PwC-selskapet Strategy& kartlegger hvert år lederskifter i verdens største bedrifter, og tallene viser at i perioden 2012-2015 ble det ansatt en ekstern kandidat i bare 22 prosent av rekrutteringene. Det store flertallet foretrekker altså en fra egne rekker.
- 66 prosent av de 50 største selskapene på Oslo Børs har i dag en toppsjef som er rekruttert fra egne rekker.
- I løpet av 2016 har det vært fire toppsjefansettelser. To av selskapene valgte en intern kandidat. To valgte en kandidat utenfra.