Til syvende og siste handler vilje og motivasjon om følelser, mener idrettspsykolog Pierre-Nicolas Lemyre. Om å være sulten nok til å strekke seg lengst mulig.
Foto
Anita Myklemyr

Viljesterke toppidrettsutøvere

Publisert: 13. april 2012 kl 00.00
Oppdatert: 11. januar 2017 kl 14.02

Idrettspsykolog Pierre-Nicolas Lemyre er leder for seksjon for coaching og psykologi ved Norges Idrettshøyskole og jobber også med idrettspsykologi hos Olympiatoppen. Viljestyrke er viktig i toppidrett, men Lemyre snakker ikke så mye om trening av viljestyrke når han jobber med toppidrettsutøvere. 

– De aller fleste utøvere som kommer i kontakt med Olympiatoppen har allerede viljestyrke på et høyt nivå. Det er ofte noe av bakgrunnen for at de faktisk er blitt eliteutøvere, sier idrettspsykologen. 

Mening og eierskap

Lemyre viser imidlertid til at viljestyrke er nært knyttet opp mot at du vet hva du driver med og hvorfor. Han kaller det eierskap. Hvis utøveren har en klar formening om hvorfor han eller hun har lyst til å drive toppidrett, øker også viljen til å legge ned all den innsatsen som skal til for å nå målet. 

– Vilje handler om motivasjon, og motiverte mennesker gjør gjerne ting som de opplever som veldig meningsfylte. De beste utøverne har et høyt bevissthetsnivå i forhold til det å nå mål. De er flinke til å sette seg konkrete mål og er dyktige til å legge konkrete planer for hvordan de skal nå dem. Til syvende og siste handler dette om følelser. Om å være sulten nok til å strekke seg lengst mulig. 

Selvtillit

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg til å være sulten, må du ha tro på at du vil klare å nå dine mål. For å bygge selvtillit er man igjen avhengig av å få noen mestringsopplevelser, og i toppidrettens verden handler dette gjerne om å klare å løse noen konkrete oppgaver man har bestemt seg for på forhånd. Fokuset legges da først og fremst på oppgavene, og ikke på det å vinne. 

Det kan handle om å treffe hoppkanten på rett måte, ha rett tyngdeoverføring på langrennsskiene, disponere et løp på en bestemt måte. Logikken er i grove trekk som følger: Fikser du over tid arbeidsoppgavene dine, øker også sannsynligheten for at du vinner. 

Ut av komfortsonen

En toppidrettskonkurranse blir imidlertid sjelden helt som planlagt, og da er det en fordel å ha utfordret seg selv i situasjoner utenfor komfortsonen på trening.  

– Har du opparbeidet deg erfaring med å ta beslutninger i stressede situasjoner, kan det hjelpe deg til å ta rett beslutning også under konkurranse, sier Pierre Nicolas Lemyre.