Allmennaksjeselskapene (ASA) har siden 2008 måttet oppfylle et krav om 40 prosent kvinner i styrene. I aksjeselskapene (AS) ligger kvinneandelen i styrene på rundt 17 prosent. Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen var på et seminar i regi av Institutt for samfunnsforsknings klar på at hun er positiv til kjønnskvotering også i styrene i store aksjeselskaper.
Foto
Anita Myklemyr

Ønsker mer kvotering velkommen

Publisert: 27. april 2012 kl 00.00
Oppdatert: 16. januar 2017 kl 08.36

Regjeringen utreder for tiden innføring av 40 prosent kvinneandel i styrene i store aksjeselskapene. Blir dette en realitet, må aksjeselskapene forholde seg til det samme likestillingskravet for styrer som for allmennaksjeselskapene (ASA) trådte i kraft for fullt fra 2008.

Politisk ønske

Kvinneandelen i styrene i aksjeselskapene ligger på rundt 17 prosent. Dette er ikke regjeringen fornøyd med, og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen ga på et seminar i regi av Institutt for samfunnsforskning denne uken signaler om at det sannsynligvis er kvotering i vente også for aksjeselskapene. 

– Jeg er tydelig på hva jeg som likestillingsminister mener i den diskusjonen, på samme måte som min forgjenger Audun Lysbakken også var tydelig og Trond Giske som næringsminister også har vært tydelig. Vi ønsker kvotering velkommen også når det gjelder AS-ene, men ut fra gitte kriterier. Størrelse blant annet. 

LES MER: Kvinner påvirker ikke lønnsomheten

Store selskaper

Rikke Lind, statssekretær i Næringsdepartementet, viste på seminaret til at det for tiden jobbes med utformingen av et mulig kvoteringsregelverk for store aksjeselskaper. 

Saken fortsetter under annonsen

Det ligger an til at antall ansatte vil bli brukt som et kriterium for hva som skal defineres som et stort selskap. Hvor grensen for stort AS kommer til å ligge ser ikke ut til å være klart, men statssekretæren understreket at det er uaktuelt for regjeringen å gripe for mye inne i styringen av små familiebedrifter. Det er de store aksjeselskapene regjeringen nå konsentrerer seg om.

Jeg er tydelig på hva jeg som likestillingsminister mener i den diskusjonen

Unntak for store eiere?

Knut Brundtland, jurist og konsernsjef i ABN Sundal Collier, er positiv til kvotering i store AS, men mener at aksjeselskaper med dominerende eierskap bør unntas fra eventuelle kvoteringsregler. Brundtland ønsker unntak fra for aksjeselskaper som er kontrollert av en person eller en gruppe som eier mer enn 50 prosent.  

– Jeg mener at hensynet til eiernes styringsrett bør telle mer når private eiere eier minst 50 prosent av et selskap. I henhold til loven kan man med et så dominerende eierskap i dag sette inn styrer som man selv vil, sier Brundtland, som mener at logikken er annerledes for børsselskapene. 

– På børsen er de dominerende eierne mer flyktige. 

Rikke Lind hadde ikke noe direkte svar på Knut Brundtlands forslag om unntak for dominerende eiere, men lovet å ta innspillet med seg inn i det arbeidet som nå pågår.  

Saken fortsetter under annonsen

Reitan tilpasser seg

Reitangruppen, som eies av Odd Reitan og sønnene Magnus og Ole Robert, er et av de selskapene som kan bli berørt av eventuelle nye regler om kvinnekvotering i AS-styrer. Kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen, Solfrid Flateby, sier at konsernet ikke har noen uttalte, sterke meninger om politikk. Heller ikke om dette. 

– Vi har kvinner i de aller fleste styrene våre, og utover dette er vår holdning at vi tilpasser oss det som myndighetene til enhver tid måtte bestemme.